Смачно і корисно: Як в Одесі покращили меню для школярів?

Покращити і оновити меню шкільних їдалень в Одесі взялися ще минулого року. Розробити нову програму харчування вирішили, тому що визнали: дітям не подобалось харчування: вони вряди-годи доїдали свої порції або взагалі відмовлялися від них. А в результаті, – гроші з бюджету витрачалися даремно.

Так, минулого року на харчування було виділено 68 мільйонів гривень. Про це під час апаратної наради повідомила очільниця департаменту освіти і науки Олена Буйневич.

“Насамперед я хочу сказати, що в законі України про освіту не передбачено обов’язкове забезпечення безкоштовним харчуванням учнів 1-4 класів. Забезпечувати або ні – право органів місцевого самоврядування, але не зобов’язання. Одеська міська рада ухвалила рішення не припиняти забезпечувати харчуванням школярів”, – відмітила Буйневич.

У січні 2020 року, відповідно до розпорядженням мера Одеси Геннадія Труханового була створена робоча група, яка зайнялася модернізацією меню школярів. Рівно через рік набув чинності новий новий санітарний регламент для навчальних закладів, тому меню знову переробили. Тепер ціна харчування у день на одного учня складає 17 гривень.

Так, на 2021 рік вже було виділено 91 мільйон гривен на такі потреби, але раціон значно покращився. До нього входять овочі, фрукти, м’ясні і рибні вироби, декілька видів гарнірів і напоїв.

“Були встановлені, які групи харчових продуктів мають бути в раціоні: злаки, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти. Завдяки цьому, меню дозволяє різноманітити раціон дітей і забезпечити смачною і корисною їжею. З кінця квітня цього року усі учні 1-4 класів усіх навчальних закладів отримували їжу за новими стандартами”, – розповіла пані Буйневич.

Моніторинг змін виконували педагоги, розміщували фотографії страв на сайті школи, також школи відвідували члени профільної комісії і депутати міськради. Левову частину відгуків департамент освіти отримував в соціальних мережах.

Слід зазначити, що нові страви сподобалися учням: діти із задоволенням почали їсти”, – повідомила Буйневич. За її словами, про виконану роботу можна судити також і по тому, що кількість нез’їдених порцій і відмов від їжі практично зведена до нуля.

Також у кожній школі проходить постійний аналіз, які саме харчі дітям не подобаються. “Серед непопопулярних – на першому місці рибні блюда. Їх відмовляється їсти майже половина учнів початкових класів. 30 відсоткам дітей не подобаються каші. 20% не люблять запіканки. Ми працюємо над культурою харчування дітей. Ми розуміємо, що вівсяну кашу з родзинками вдома на сніданок отримують не усі діти і більшість відмовляється від справді корисної їжі, тому в школах у нас є мета провести певну роботу, щоб мотивувати дітей вживати кориснішу їжу”, – розповіла Буйневич.

Також, за її словами, 82 відсотки опитаних батьків підтвердили, що ставлення дітей до шкільного харчування змінилося у кращий бік.

Крім того, повідомила керівниця Департаменту освіти, до наступного навчального року буде завершено обговорення шкільного харчування. Планують завершити процес формування меню 1-4 класів, відремонтувати 9 харчоблоків (вже 92 відремонтовано); налагодити процедуру закупівлі безглютенових продуктів харчування; забезпечити овочерізками всі школи, де їх немає.

А ще, повідомила пані Буйневич, найближчим часом департамент розпочинає перетворення у дитячих садочках, бо нові норми для дошкільнят стартують з 1 вересня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *