Одеська консерваторія – спадкоємиця світових піаністичних традицій. ВІДЕО

Одеська Національна музична академія імені А.В. Нежданової – один з найстарших вищих навчальних закладів Одеси, слава якого сягає за межі не лише Одеси, а й України. Про його історію СИЛІ ГРОМАД розповіла Заслужена діячка мистецтв України, професорка, доктор філософії, завідувачка кафедрою спеціального фортепіано ОНМА ім. Нежданової – Тетяна ШЕВЧЕНКО.

шевченко“У своїх піаністичних традиціях ми спадкоємці традицій Бетховена, Черні, Сен-Санса, Ліста та Скрябіна. Вони є вчителями наших вчителів, а ми передаємо одеську піаністичну школу нашим талановитим студентам”, – ділиться пані Тетяна.

Кафедра спеціального фортепіано – одна з перших кафедр музичної академії. Фортепіано завжди було найпопулярнішим інструментом у одеситів, а заняття музикою – невід’ємною частиною загального виховання. Тому наприкінці 19 ст. в Одесі були створені музичні класи, перетворені в 1897 роки на музичне училище. З цього часу починається історія становлення професійної музичної освіти в Одесі.

У 1913 році на базі музучилища було відкрито консерваторію, – з того часу виховання піаністів стало одним із основних напрямків її розвитку. У фортепіанних класах навчалося більше половини загального складу студентів. Педагогами по класу фортепіано були:  М. Подрайська, К. Левенштейн, Н. Чегодаєва, Г. Петров, а також випускниці віденської консерваторії Г. Бібер та Б. Дронсейко-Миронович.

Склад викладачів говорить про тісні зв’язки Одеси з провідними музичними навчальними закладами Європи. Їхнє творче спілкування створювало передумови для кристалізації самобутньої одеської піаністичної школи. Про цю плеяду педагогів залишилися відгуки у пресі: так, Дронсейко-Миронович була піаністкою романтичного напрямку, її ученицею була Берта Рейнгбальт – професорка Еміля Гілельса.

До речі, за останні 15 років в Одесі пройшли 6 міжнародних конкурсів імені Еміля Гілельса. Лауреатами стали і студенти Одеської музичної академії, які дотепер успішно працюють на кафедрі спеціального фортепіано: це Діана Гульцова, Катерина Єргієва, Георгій Кожухар, Ігор Парада та Андрій Показ. Усі вони спадкоємці професорів Марії Старкової та Марії Рибицької, які з 1914 року пропрацювали в музичній академії більш як півстоліття і створили свої авторитетні школи виховання піаністів.

КонсерваторіяВипускники професорів Марії Старкової та Марії Рибицької утворили основний склад нині існуючої фортепіанної кафедри. На кафедрі все своє творче життя працювала випускниця Марії Митрофанівни Старкової – Гінзбург Людмила Наумівна. Був період, коли половина кафедри це були випускники професорки, заслуженої артистки України Гінзбург – це Гончаров Олександр Михайлович, Сотова Арміка Павлівна, Зелінський Анатолій Борисович, Дикий Юрій Борисович, Дагілайська Ельвіра Романівна. Фоміна Тетяна Миколаївна і зараз працює на кафедрі разом зі своїми випускницями Гульцовою Діаною та Заєць Наталією.

Професорка Серафіма Леонідівна Могилевська також випускниця Марії Митрофанівни Старкової, усе життя разом зі свої чоловіком Гідеоном Ізрайловичем Лейзеровичем пропрацювала на кафедрі. Серед її учнів – професор Вячеслав Якович Дашковський, який працює на кафедрі. Разом з ним працює його випускниця – доцентка Олена Балан.

консерваторіяНародний артист України Олексій Ботвінов також працює на кафедрі та у філармонії, він є директором міжнародного фестивалю «Odessa Classics», випускник Серафіми Леонідівни в школі педагогічної практики і консерваторії навчався в класі заслуженого діяча мистецтв України, професора Анатолія Олександровича Кардашова. Фортепіанне відділення за педпрактикою, яке успішно очолює багато років професорка Наталя Петрівна Михайлова, на дуже високому рівні.

На кафедрі успішно працював випускник професорки Старкової заслужений діяч мистецтв України Кардашев Анатолій Олександрович. Він багато років був завідувачем кафедри, деканом та проректором. На кафедрі успішно працюють випускники Анатолія Олександровича – народний артист України Олексій Ботвінов, професорка, доктор наук, заслужена діячка мистецтв України Шевченко Лілія Михайлівна, професор, заслужений діяч мистецтв України Павло Муляр, доцент, заслужена Артистка України Олександра Сапсович. Усі вони граючі піаністи і в наступних випусках «Гармонії світу» зможете в цьому переконатись.

На кафедрі багато років працюють професори та їх випускники: Марії Іпатіївни Рибицької – Ігор Іванович Сухомлінов та його випускники – доцентка Катерина Єргієва і старший викладач Ігор Парада. Професорка Наталя Петрівна Михайлова (випускниця Марії Старкової) і її вихованець Андрій Показ – відомий у Європі піаніст.

Ігор Сухомлинов, Леокадія Залевська, Анатолій Харченко, Юрій Некрасов, Арміка Сотова, Вера Кузікова, Ольга Маслак, Евеліна Коваленко, Анатолій Кардашев, Олександр Бугаєвський, Юрій Дикий, Анатолій Зелінський, Галина Попова, Юрій Ракул. Ці особистості створили на кафедрі творчу атмосферу тяжіння до вершин майстерності. Вони є фундаторами сучасної кафедри, засновниками традицій, які передаються наступним поколінням на протязі вже 108 років (з 1913 р.).

Одеська Національна музична академія імені А.В. Нежданової чекає вас на навчання!

За адресою: м. Одеса вул. Новосельського, 63, (063) 746 10 25

E-mail: muse@odma.edu.ua Сайт: http://odma.edu.ua

Матеріал створено на умовах партнерської співпраці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *