Історична справедливість: село Кулевча на Одещині вже було центром громади 100 років тому. ВІДЕО

22 травня село Кулевча, яке є центром об’єднаної громади на Одещині, традиційно святкує день народження. Цього року йому виповнився 191 рік від дня заснування. Та мало хто знає, що у царські часи це село було столицею Кулевчанської волості Аккерманського повіту, куди входили 6 сусідніх сіл. 

Як живе це болгарське село, про що мріють його мешканці, та завдяки кому отримує нове дихання – розповідають автори міні-фільму від СИЛИ ГРОМАД.

КулевчаРозпочалося святкування у храмі: славнозвісній Свято-Миколаївській церкві, де зранку відбувся хресний хід і духовна літургія. Сюди, до чудотворних місць, щороку приїздять паломники, побачити дивовижну Касперівську ікону Божої матері, та доторкнутись до інших святинь. Протоієрей Павло Нога служить у храмі 37 років, родом з Західної України, проте, ділиться духовник, Кулевча стала його другою батьківщиною.

У цьому селі вміють гарно працювати і відпочивати, тому завжди дні народження села відзначають насичено і яскраво. На головній площі Кирила й Мефодія розмістили розважальні зони для малечі, атракціони, гойдалки; наймолодших розважали  аніматори, а старшим запропонували приєднатися до караоке біля фонтану. Після обіду на головному стадіоні відбувся футбольний матч кулевчанської команди з гостями з Татарбунар.

Цікаво, що село Кулевча засноване 1830 року переселенцями з болгарського села Кюлевча, які перейшли Дунай після російської турецької війни і з тих пір продовжують свій рід на цій землі.

іконаЩе дивовижніша історія появи тут першої залізниці: адже спочатку вона мала пройти по іншій території Бессарабії. І хоч зараз тут ходить один потяг на день, колись колія обслуговувала 4 райони Бессарабії, про це розповів голова громади Михайло Попов. Він – корінний кулевчанин, а його батько 40 років очолював місцевий колгосп.

“Кулевча завжди була розвинена, і 50, і 50 років тому, вона завжди виділялась. До речі, за останні два тижні до мене вже зверталися 6 чи 7 разів, хочуть будинки придбати в Кулевчі, я раніше казав, що як зроблять сюди дорогу, буде більше людей до насприїздити, так воно й вийшло”, – розповів Михайло Попов.

До речі, через своє вигідне місцерозташування Кулевча історично була прообразом нинішньої громади, за царських часів тут існувала Кулевчанська волость, до якої входило 6 прилеглих сіл. А коли у 1913 році тут проклали залізницю, ця бесарабська сторона отримала нове дихання. Зараз сюди веде і якісна дорога від траси Одеса-Рені.

КулевчаНайбільше гарних слів цього дня на адресу тих, хто присвятив своє життя розвитку і покращенню життя у Кулевчі. Зміни, які відбулись у Кулевчі в останні роки, вражають. Це й благоустрій центру села, дитячі майдначики, тротуари, квітучі алеї. Дитячий садок і школа, відновлений і палац культури, де увечері відбувся урочистий концерт. Яскрава програма насичена: трудівникам, ветеранам, найстаршим мешканцям, власникам кращих садиб голова вручив грамоти й подарунки.

Секрет успіху Кулевчі простий: адже у кожній добрій справі місцевій владі допомагає фермерське господарство “Кулевча”. За 10 років компанія стала надійним партнером селу, – а тепер і всій громаді. Засновник господарства Ігнат Братинов також родом звідси. З глядацької сцени повідомив землякам, що його родина долучається до ще одного проекту – створення нового центру для дітей з інвалідністю і вже виділила на його реконтрукцію 500 тисяч гривень.

Кулевча“Тут в Кулевчі я народився, тут мій рідний дім, тут я закінчив школу, тут поховані мої батьки і скільки я буду жити, стільки робитиму все щоб Кулевча процвіталаРівно 10 років тому було створене ФГ “Кулевча” ми почали працювати в рідному селі, щоб підняти соціально-культурний рівень села. Бо вважаємо, що там де створена чудова інфраструктура, там і люди краще віддаються праці, тому вища віддача люди спокійно йдуть на роботі і не думають, в яких умовах навчаються їхні діти. “, – поділився з нами Ігнат Братинов, засновник ФГ «Кулевча».

Святкування Дня села Кулевчі запамятається великим розмахом. Після концерту на головній площі народне гуляння доповнили артисти. А в неділю тут розгорнувся обласний турнір з вільної боротьби серед юнаків, також присвячений дню народження села.

До речі саме дітям й молоді громада так багато приділяє уваги, тут діють спортивні секції, клуби, фітнес, танці, бо бачать у них майбутнє.

Більше про історію і сучасний розвиток села Кулевчі – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *