У Тарутиному відновили макет радянського ордена. Що каже місцева влада?

У селищі Тарутине Одеської області відновили макет радянського ордена із зображенням серпа та молоту. Про це повідомив керівник громадської організації “Декомунізація. Україна” Вадим Поздняков.

зіркаЗа його словами, про макет “Ордену Вітчизняної війни” на меморіалі повідомили місцеві мешканці. Вони запевнили, що орден був у занедбаному стані, тому нібито місцева рада вирішила відновити його до Дня памʼяті та примирення і 76-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

На думку Вадима Позднякова, місцева влада мала демонтувати макет або замінити його на зображення маку, зазначивши, що раніше представники організації не знали про цей об’єкт.

Ми напишемо звернення до місцевої ради з проханням демонтувати цей макет та залишити меморіал таким, як є. Або замінити на мак”, – пояснив Поздняков.

Тим часом голова Тарутинської територіальної громади Савва Чернєв появнив, що відновленням макету радянського ордена займалися представники політичної партії “Опозиційна платформа – За життя”, а керівництво ОТГ не має до цього жодного стосунку.

Місцева влада дізналася про це в останню чергу, коли 9 травня ми вітали ветерана. Були представники ОПЗЖ, і вони оголосили, що роблять автопробіг по селищу з цими прапорами. А потім в Facebook я дізнався, що вони ще й пофарбували зірку на пам’ятнику”, – пояснив Чернєв.

Він зауважив, що макет ордену не прибрали, оскільки він зображений на могилі солдат, загиблих у Другій світовій війні.

Я розумію, ми демонтували пам’ятники Леніну, Дзержинському, але тут ні в кого рука не піднялася прибрати, бо це могила. І виходить як вандалізм над загиблими”, – зазначив голова ОТГ.

За словами Чернєва, під час розгляду питання щодо демонтажу потрібно враховувати думку суспільства. Це питання треба вирішувати на сесії, утім депутати його навряд чи підтримають, додав голова ОТГ.

Слова Чернєва підтверджує й допис спільноти “Депутати Одещини”, в якому зазначено, що радянський орден відновили “партійці ОПЗЖ”, а подібну акцію планують влаштувати й наступного року.

Як відомо, з 21 травня 2015 року в Україні набрали чинності Закони про декомунізацію, наслідком якої є очищення публічного простору від тоталітарної символіки. Зокрема, радянська символіка, а саме серп і молот, поєднані з зображенням червоної п’ятикутної зірки – заборонені Законом через “неприпустимість звеличення тоталітарного режиму”.

Цікаво, як організація “Декомунізація. Україна” розцінить автопробіг зазначеної вище партії з червоними прапорами, символами забороненої в Україні комуністичної партії в день 9 травня? Чи можна розцінити ці події як пропаганду забороненого тоталіарного режиму, яким визнаний період 1917 – 1991 років в Україні, з боку місцевого осередку партії “ОПЗЖ”? Тим більше, що відео з вказаної акції викладене в соціальні пабліки і набрало багато як схвальних, так і негативних відгуків тарутинців.

За матеріалами “Суспільне Одеса”

3 thoughts on “У Тарутиному відновили макет радянського ордена. Що каже місцева влада?

  1. Проститутки в критические дни в петлицы прикалывали мак , а у наших власть предержащих видимо тоже . ПОЗДРАВЛЯЮ !!!

  2. А на каком основании необходимо убирать изображение ордена с Братской могилы? Просто потому что так хочется Вадиму Позднякову? Может есть более веские аргументы?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *