Децентралізація: Плахтіївська громада шукає кошти на відновлення амбулаторії. ФОТО

Занедбаний спадок як доказ “ефективного” управління державним майном. Амбулаторія сімейної медицини у селі Плахтіївка, що є адмінцентром громади у Білгород-Дністровському районі, потребує невідкладного капітального ремонту. Її будівля була зведена у 1973 році за кошти місцевого колгоспу, далі перебувала у відомстві Саратського району, а після створення Плахтіївської територіальної громади і розформування району медзаклад у 2021 -му передали місцевій раді. Зараз керівництво ОТГ вирішує, де знайти кошти на відновлення споруди.

лихоСИЛА ГРОМАД потрапила на територію медичного центру. Зовні двоповерхова будівля ще тримається. А ось всередині – досить сумне видовище. І якщо внизу діє поліклінічне відділення та кілька палат стаціонару, то на другому поверсі нас зустрічають струхлявілі вікна, відімкнені комунікації, порожня операційна. Колишні палати – десятки років без ремонту.

Як розповів завідуючий амбулаторії Євген Маланюк, який працює тут з 1984 року, колися Плахтіївська лікарня була однією з кращих лікарень Одеської області. Село Плахтіївка налічувало 12 тисяч жителів, медзаклад мав усіх необхідних фахівців, тут приймали пологи, проводили хірургічні втручання, було 56 медпрацівників, з них 6 лікарів. У 1996 році лікарню зачинили: відділення припинили свою роботу, штат був скорочений. На даний момент тут працює лише амбулаторія і денний стаціонар на 15 ліжок.

Нема каналізації в нас, вікна всі гнилі, температура більше 16 градусів і влітку і взимку, – не піднімається. Вікна не відкриваємо, тому що вони випадуть. В першу чергу треба поміняти вікна й каналізацію”, – розповів Євген Малюк, завідуючий Плахтіївської амбулаторії сімейної медицини загальної практики, сімейний лікар.

Пан Євген – єдиний сімейний лікар на всю Плахтіївку, і хоча село налічує 4 тисячі мешканців, обслуговувати за законом один “сімейник” може не більш як 1800 пацієнтів. Мешканцям Плахтіївки доводиться укладати декларації з лікарями в Сараті, куди треба добиратися 13 кілометрів. Тому керівництво громади шукає шляхи вирішення відновлення медичного закладу, – майна, яке у незадовільному стані дісталось у спадок від району.

Іван ЛихоГолова Плахтіївської громади Іван Лихо має власне бачення розвитку медичних послуг мешканцям громади. Спочатку ремонт амбулаторії – і залучення сюди медицини другої ланки. Планують відкрити стоматологічні кабінети і в старостинських округах. Тоді мешканцям громади не доведеться їздити так часто до Сарати, а всі необхідні послуги отримувать на місці.

Нам потрібно навести порядок з медициною, залучити сюди лікарів другої ланки. І ми над цим працюємо, щоб відкрити ліцензію, щоб громада отримала право набрати в оперативне керування лікарів. Враховуючи що в нас населення Плахтіївської громади 8,5 тисячі людей, враховуючи що один сімейник має право брати 1800 пацієнтів, то ми мінімум 3-4 лікарів можемо взяти під цю ліцензію. Далі, враховуючи що з 1800 пацієнтів більше мільйона коштів державної субвенції приходить на одного лікаря, то кщо буде 3-4 лікарі – це 5-6 мільйонів нарозвиток медицини”, – пояснює очільник громади.

Капітальний ремонт Плахтіївської лікарні – першочергове завдання для громади. Потрібно перекрити дах, повністю відремонтувати другий поверх, замінити вікна, двері і наповнити заклад устаткуванням. З пропозицією про відновлення медзакладу Іван Лихо звернувся до керівництва Одеської ОДА та Білгород-Дністровської районної ради, адже самотужки місцевий бюджет велику вартість ремонтних робіт не потягне. Громада готова фінансувати ремонт на умовах співучасті, залучивши кошти з обласного і державного бюджетів.

лихоВже зараз триває робота над кошторисною вартістю робіт. Крім того, каже голова, на базі закладу можна відкрити будинок милосердя для стареньких немічних людей, за якими доглядатиме медперсонал.

“Багато є людей, які не мають сина чи дочки, і на старості років нема їм куди дітися, тому на території нашої Плахтіївської громади ми могли б створити такий центр. Тут треба і ремонт, ви бачите в якому все стані знаходиться, і територію, і огорожу. Будемо звертатись за допомогою до керівництва області, народних депутатів”, – поділився планами голова.

лихоНаразі у Плахтіївській амбулаторії залишився фізкабінет, тут можна зробити електрокардіограму, поставити уколи, крапельниці у денному стаціонарі. Але от, щоб зробити аналіз крові –  пацієнтам доведеться їхати в Сарату чи Зарю, бо тільки там є спеціальне обладнання. Аналізатор крові коштує 200 тисяч гривень, і закуповується для медзакладів другої ланки, пояснюють лікарі.

Тому так важливо самій громаді вдосконалити надання якісних медичних послуг на своїй території.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *