Вербна неділя: у Татарбунарах офіційно зареєстрована парафія ПЦУ

У неділю, 25 квітня, у містечку Татарбунари на Одещині відбулася подія великого історичного значення. Згодом на уроках краєзнавства нащадки згадуватимуть цей день як започаткування Православної Церкви України в Татарбунарах, а нині у досить скромній, але дуже урочистій атмосфері відбулося освячення верби для українських православних вірян під час святкової служби в день свята Входу Ісуса в Єрусалим.

церкваЦей день православні зазвичай називають Вербна Неділя. Велике християнське свято в останню неділю перед Великоднем ознаменувалося в Татарбунарах служінням, яке відбувалося українською мовою. Богослужіння відбулось на відкритому майданчику, зважаючи на правила карантину і безпекові заходи, передбачені задля протидії поширенню коронавірусу.

Проводив святкове богослужіння священник із Сарати Владислав Шиман. Спочатку він розповів про те, що в Татарбунарах офіційно зареєстрована парафія святого апостола Андрія Первозванного, і був приємно подивований тим, що так багато людей тут підтримують Православну Церкву України.

«Дорогі брати і сестри! Вітаю Вас зі святом Входу Господнього в Єрусалим, або Вербною Неділею. У цей день Церква згадує одну з найважливіших Євангельських подій – урочистий вхід Спасителя до Єрусалиму – столиці Ізраїльського царства. Після Воскресіння Лазаря, Месія сидячи на молодому осляті, урочисто в’їхав у місто через Золоті ворота. Багато людей йшли за Ісусом Христом від Віфанії до Єрусалиму, при цьому одні стелили по дорозі свій одяг, інші різали зелені пальмові гілки і кидали їх по шляху ходи Спасителя, вітаючи його: “Осана Синові Давидовому! Благословен хто йде в ім’я Господнє! Мир на небесах і слава на висоті!” Мт. 21. 8. Так урочисто і радісно зустрічав ізраїльський народ Месію, який добровільно йде на страждання, муки, хресну дорогу і розп’яття. Ті самі люди, що вигукували “Осанна…” за кілька днів кричатимуть: “Розіпни Його!” Ця подія показує нам нестійкість людської слави та скороплинність, марність земного щастя. Радість і смуток на землі – це дві нерозлучні сестри. Порівнюючи той далекий час із сьогоднішнім, ми бачимо, що світ і вчинки людей мало змінилися, бо і сьогоднішнє людство не завжди бажає зрозуміти правдивої мети свого життя на землі. Нехай Господь благословить всіх нас в цей Великий святковий день Вербної Неділі та подасть нам щиру віру в Бога, миру, любові, терпіння, взаємоповаги та мудрості!», – звернувся отець Владислав до татарбунарських парафіян.

Священник наголосив, що потрібно більше розповідати своїм землякам про те, що в Україні має бути українська церква, “яка захищатиме духовне життя православних громадян України, служитиме вірою й правдою во ім’я Ісуса Христа для всього українського народу”.

Присутні на богослужінні парафіяни висловили сподівання, що своя, українська церква принесе на нашу землю віру, любов, духовність та мир в наші душі та домівки.

Татарбунари церква

Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *