Український культурний фонд профінансує 30 проєктів в громадах Одещини

Програма Українського культурного фонду «Культура. Туризм. Регіони» відкриває безліч цікавих сторінок української культури. Як зазначають у фонді, серед проєктів, які планують фінансувати, такі фестивалі як: MoreFest у Сергіївці, створення музейної експозиції-комплексу Freudental-Karlstar на місці колишніх німецьких колоній Одещини, нові музейні експозиції славнозвісних Нерубайських катакомб та масштабні національні фестивалі і невідомі гастрономічні маршрути.

Загалом на реалізацію цих 30 проєктів планують витратити 20 мільйонів 994,3 тисячі гривень.

В цілому профінансують в Україні 138 культурно-туристичних маршрутів, з яких претендують 7 проєктів на Одещині:

Тарутино1. Створення та смарт-розбудова екокультурного маршруту “Тарутинський степ” на засадах сталого розвитку” – Бородінська ОТГ Одеської області, Петропавлівська ОТГ, Одеська область. 

Метою проєкту є збереженню культурного та природного розмаїття території Петропавлівської та Бородінської ОТГ, формування її туристичної привабливості через створення екокультурного маршруту «Тарутинський степ». Валоризація місцевих етнічних груп – носіїв елементів нематеріальної культурної спадщини – та створення кроссекторального співробітництва за моделлю ДПП для забезпечення сталості розвитку маршруту. Смарт підхід до BCетодів розбудови маршруту: цифровізац%6я туристичних ресурсів, самого туристичного маршруту та об’єктів туристичного тяжіння, які складають його змістове наповнення; використання інструменту ГІС (геоінформаційної системи) для управління розвитком маршруту, моніторингу стану ресурсів та забезпечення навігації туристів шляхом цифрових туристичних карт, розширення інтернет покриття та знакування маршруту. Створення пілотних інструментів розвитку: екостежки та облікової картки елементу НКС.

2. Створення нової туристичної дестинації «Великі озера України» на півдні Одещини. 

  • с. Виноградівка, Болградський район, Одеська область;
  • с. Владичень, Болградський район, Одеська область;
  • с. Кислиця, Ізмаїльський район, Одеська область;
  • с. Котловина, Ренійський район, Одеська область;
  • с. Криничне, Болградський район, Одеська область;
  • с. Плавні, Ренійський район, Одеська область;
  • с. Новосільське, Ренійський район, Одеська область;
  • с. Орлівка, Ренійський район, Одеська область;
  • с. Оксамитне, Болградський район, Одеська область;
  • с. Броска, Ізмаїльський район, Одеська область.

ЯлпугВеликі українські озера – найбільші прісні озера України (Ялпуг, Кагул, Кугурлуй, Катлабуг, Китай, Сафьян, Лунг, Картал), частина басейну річки Дунай. Історично територія була контактною зоною між цивілізаціями. Тут компактно проживають представники багатьох етносів. Культурно-історичне, екологічне, туристичне значення дестинації величезне, проте бракує образу єдиної туристичної дестинації, що об’єднає зусилля державних, приватних, громадських інституцій. Дестинація приваблива не лише для українського туриста, але й для іноземного. Поєднання рекреації на берегах водних об’єктів, інфраструктури (шляхи, культурні об’єкти, підприємства харчової промисловості, сільськогосподарські ферми), культурно-історичних об’єктів міжнародного значення в межах одного путівника та промоція цього маршруту сприятимуть стійкому економічному зростанню відповідно до Стратегії розвитку регіону.

3. Культурно-туристичний маршрут «Екологічна стежка Дністровія» планує реалізувати Біляївська громада Одеської області.

Створення нового фактичного культурно-туристичного маршруту «Екологічна стежка Дністровія» – на території Біляївської ОТГ з метою популяризації культурної та туристичної привабливості унікальної місцевості на території Нижньодністровського природного національного парку. Організація соціокультурного простору громади шляхом збереження унікального парку пам’ятки садово-паркового мистецтва «Дністер». Стимулювання місцевого екотуристичного, культурно-історичного просвітництва громади та гостей міста, популяризація об’єктів культурного надбання. Сприяння проведенню заходів для підвищення відвідуваності туристами та гостями міста місцевих обєктів культурної спадщини, збереження унікальної природи Одеської області та розвиток внутрішнього екотуризму.

4. «Plan B – мультинаціональний культурний гастро-маршрут Української Бессарабії» збирається організувати Ренійська територіальна громада.

Мета проєкту – організувати та спрямувати спільні дії громадськості, місцевої влади та бізнесу на підвищення рівня життя та зайнятості населення новоствореної громади шляхом створення нового затребованного культурного продукту, збереження матеріальної та нематеріальної культурної спадщини унікального полієтнічного регіону, формування позитивного внутрішнього та зовнішнього іміджу прикордонного регіону України. Проєкт «ПЛАН Б – мультинаціональний гастро-маршрут української Бессарабії» – комплекс заходів із складання, розробки та промоції культурних продуктів; складання маршруту, підбір карти, аутентичних страв і напоїв, вибір місця, локації їх дегустації; рекомендації відпочинку від досвідчених гастро-мандрівників, експертів; занурення у середу, знайомство з духом народу, його менталітетом і традиціями, які формувалися і шліфувалися століттями.

5. Центр туризму і ремесел «Дзестра» у Кодимській громаді (Подільський район, Одещина).

Опис проєкту: Центр туризму та ремесел «Дзестра», створений у межах заснованого у 2020 році культурного маршруту «Шпаків шлях», стане осередком збереження і ревіталізації унікальної традиційної культури Кодимщини та надання туристичних послуг.

6. «Стежками невідомого Тилігулу».

С. Кошари, с. Любопіль, с. Пшеняне, с. Марянівка, с. Кордон, с. Калинівка, с. Степанівка.

Проєкт «Стежками невідмого Тилігулу» направлений на всебічний розвиток внутрішнього зеленого та культурного туризму на території двох громад та розвиток туристичної галузі в цілому.

7. Винними тропами України – спільно: Одеська область, Київська область, Кіровоградська область, Миколаївська область.

Проєкт створюється для привернення уваги в першу чергу українських глядачів до винної культури регіонів, традицій споживання вина та особливостей виготовлення напою у різних українських виноробнях. Карта проєкту покаже маршрути до цікавих українських виноробень та наголосить на основних культурних пам’ятках регіонів. Випуски проєкту – це відеоподорожі до вітчизняних винарень та відповіді на «соромні» питання про вино.

Також презентують свої нові локації 69 локальних музеїв, з яких чотири – з Одеській області:

форпост1.Історія на дотик. Архітектурні спогади Білого міста – м. Білгород-Дністровський, Одеська область.

Мета проєкту – перетворити Білгород-Дністровський краєзнавчий музей на сучасну відкриту культурну інституцію через популяризацію матеріальної спадщини шляхом створення інтерактивної експозиції у вигляді макету історичного центру міста XVIII-XIX ст. Результат проєкту – створення сучасної експозиції у вигляді макету історичного центру міста з полімерної бронзи за допомогою 3D сканування, цифрового виробництва та художнього оформлення експозиції з розробкою інтерактивних екскурсій, в тому числі для дітей, осіб з обмеженими можливостями та вадами зору. Реалізація проєкту дозволить розкрити майже втрачену архітектурну спадщину міста для відвідувачів різних вікових категорій та фізичних можливостей. В Україні наразі існує лише один подібний проєкт в м.Тернополі.

2. Виставка- реконструкція пам’ятки археології національного значення городище Антічна Тіра «Квартал майстрів античного городища» – Одеська область, місто Білгород-Дністровський.

Проєкт передбачає моделювання і створення виставки реконструкції зразків матеріальної культури античної цивілізації: споруди, обладнання, одяг, предмети побуту, озброєння, обмундирування та реального макету реконструйованної пам’ятки археології національного значення городище «Антічна Тіра» – одного з найстаріших городищ Європи. Моделювання та реконструкція кварталу аничніх майстрів дадуть змогу продемонструвати, як існував поліс на різних етапах функціонування . На основі відтворених моделей (реплік) окремих артефактів можна буде показати асортимент та технології давніх промислів та ремесел (карбування монет, гончарне діло, виноробство). Іноваційна складова проєкту передбачає створення за допомогою 3-D принтера макету сканованої частини (центральний розкоп) памятки національного значення Тіра. Мультимедійна техніка, віртуальна примірювальна «Чарівне дзеркало» дозволить відвідувачам «приміряти» на себе, не залежно від розміру і росту, стародавні костюми і прикраси, обладунки та зброю жителів стародавнього міста, майже наживо відчути їх світовідчуття, і навіть відправити отриманий фотознімок по Інтернету на електронну пошту користувача.

3. Магія дощу – Одеська область, Біляївська громада.

Біляївка – частина заповідної зони Дністровської дельти. Тому туризм орієнтований на природу: рибалка, сплави, Біле озеро водяних лілей, екологічні маршрути. Але, в першу чергу, ми місто, яке дає прісну воду більшій частині Одещини. Тому декілька років працюємо над створенням сучасного музею Чистої Води. Поряд з історією, краєзнавством, мріємо приваблювати людей пізнавальним контентом про воду. Для цього напрацьовано декілька локацій. Але на даний час відсутній конкурентний продукт. Облаштування «кімнати дощу» стане особливою інтерактивною родзинкою музею. Незабутнє враження: знаходження під дощем фізично, залишатися сухим. Отримання гранту під проєкт нашої громади відкриє нові можливості для розвитку та посилення культурно-туристичної привабливості регіону.

4. Втрачена цивілізація – село Мирне, Біляївська ОТГ.

Проєкт «Загублена цивілізація» передбачає створення музейної експозиції-комплексу Freudental-Karlstar на місці колишніх німецьких колоній Одещини. Спадщина самобутньої культури та європейських цінностей наразі майже похована по всьому Причорномор’ю в силу різних історичних подій. А ще сто років тому саме німці були тут потужними носіями прогресу, освіти та культури. В нашій громаді – це села Мирне (Freudental) та Широка Балка (Karlstar). Відродження унікальної культурно – історичної спадщини регіону для розвитку та посилення туристичної, економічної привабливості – головна мета проєкту. Його фінансування – це крок до появи нового простору з використанням сучасних технологій по відновленню побуту, зайнять, культури, релігії та самоорганізації німецьких колоністів.

Локальних фестивалів загалом 134, а в Одеській області пропонують провести 11.

1.Фестиваль «Руде місто» в Одесі.

Фестиваль «Руде місто» у м. Одеса покликаний сприяти просуванню позитивного іміджу м. Одеси та Одеської області як теплого, дружнього до гостей та туристів, місцевої громади й молоді регіону. Рудоволосих людей на планеті зовсім небагато. Унікальність цих людей здебільшого доставляла їм одні неприємності. Проведення такого фестивалю перш за все, просування принципів толерантності та інклюзії через прояв поваги й уваги до неординарних зовні людей, до їх здібностей і достоїнств, пом’якшення історичної й соціальної несправедливості, які вони терпіли протягом багатьох століть від суспільства. З іншого боку – задає сонячний радісний тон і атмосферу в місті, створює майданчик для демонстрації своїх здібностей, талантів, звертає на себе увагу гостей міста, стимулює громадськість до рівноправного сприйняття нестандартних людей і особистостей, прищеплює дружбу і самоповагу один до одного.

2. Міжнародний фольклорний фестиваль народної творчості Bessarabiya Folk в с. Городнє. (Скорочена назва «Фольклорний фестиваль Bessarabiya Folk») в Городненській громаді, Болградського району, Одеська область.

Мета проєкту – посилення культурної та туристичної привабливості південної Бессарабії шляхом проведення фольклорного фестивалю Bessarabiya Folk в с. Городнє.

3. Мистецький фестиваль-конкурс «Веселкове рандеву: європейський стиль» у Доброславській ОТГ, Одеська область.

Мистецький фестиваль «Веселкове рандеву: європейський стиль» в Доброславі проходить четвертий рік поспіль в рамках святкування Днів Європи в Україні і вже зарекомендував себе як яскравий мультикультурний захід із широкою географією та охопленням аудиторії. Щороку фестиваль відвідують гості з різних куточків України, а з 2019 року – і країн Європи: Болгарії, Грузії, Латвії. Проєкт ставить на меті збереження, поширення, актуалізацію та популяризацію української культури в світі; сприяння взаємному розвитку, пізнанню та збагаченню культур України та Європи через мистецтво, традиції, ремесла; стимуляції міжнародного діалогу, обміну мистецьким досвідом; пошуку, розвитку та підтримці нових талантів; становленню позитивного іміджу Доброслава як туристичної принади півдня України.

скрипка4. “Золоті скрипки Одеси”, м. Одеса

Загальна мета проєкту – підвищення рівня культурно-пізнавального туризму в одеському регіоні шляхом популяризації та відродження культурних подій, зокрема проведенням традиційного музичного фестивалю «Золоті скрипки Одеси». Це посилить привабливість регіону, розкриє туристичний та культурний потенціал. Проєкт націлений на актуальний запит цільових аудиторій щодо наявності культурних подій міста. Поява проєкту «Золоті скрипки Одеси» – це поєднання поколінь та популяризація регіональних культурних музичних традицій. Головний результат проєкту – проведення 5-ти денного музичного фестивалю, який поєднує видатних скрипічних солістів зі світу, оркестри, учнів музичних шкіл. Чи задовольняє наявна в місті культурна інфраструктура потреби населення у культурному дозвіллі? – це питання націлено дослідити проєкт.

5. Фестиваль «Таки-да, смачно: зустрічаємо по-одеськи», м. Одеса

Метою проєкту є сприяння розвитку культурно-пізнавального, гастрономічного та подієвого туризму в Україні, підвищенню туристичної активності і подовженню туристичного сезону в Одеському регіоні, розвитку туристичного бренду Одеси, розвитку гастрономічного бренду Одеси як частини культурної спадщини України, підвищенню культурного рівня суспільства. Результатом проєкту є проведення фестивалю «Таки да, смачно: зустрічаємо по-одеськи» за участю представників туристичної індустрії, культурних інституцій, креативних індустрій, фахівців кулінарного мистецтва, книговидання, медіа, майстрів сценічного та музичного мистецтва. Фестиваль складається з туристичного ярмарку, гастрономічного ярмарку, програми культурно-пізнавальних подій офлайн та онлайн. 90 учасників; 40 програмних заходів; 4 тис. відвідувачів офлайн-подій; 10 тис. переглядів відеоподій; охоплення в інтернеті 800 тис. користувачів.

6. Фестиваль «Арт-катакомби» пропонують у  Нерубайській громаді під Одесою.

«Арт у катакомбах» – мультижанровий фестиваль, в селі Нерубайському. Головна мета – підвищення туристичної привабливості унікального підземного музею «Нерубайські катакомби», що розташований в селі. Тема фестивалю: Таємна історія». Катакомби навколо Одеси почали з’являтися наприкінці 18-го сторіччя і зберігають безліч таємниць та історій (моторошних та романтичних) про різні часи та різних людей: від контрабандистів до сучасних сталкерів. Катакомби, як місце де вершилася і вершиться таємна історія і стануть предметом дослідження цьогорічного фестивалю. Перший фестиваль відбувся у 2016 -му році та дозволив за рік збільшити продаж квитків до музею у 8-м разів.

7. Мulti-flower-fest Freudental, –  село Мирне Біляївської ОТГ.

Одеська область, Біляївський район,Основною метою проведення екофестивалю Мulti-flower-fest -Freudental є формування екологічно-естетичної культури місцевих жителів, туристів; популяризація флористики, ландшафтного дизайну; просування туристичного іміджу громади; збереження культурної спадщини. 215 років тому німецькі колоністи заселились на території села Мирного, назвавши це місце Freudental (в перекладі – «Долина радості»). Одним із занять поселенців, чия історія знищувалась роками, було квітникарство. Зараз ним займаються цілі сімейні династії . Але на даний час громадою не використовується наявний потенціал місцевості. Проведення екофестивалю квітів дасть можливість створити туристичний екомаршрут, отримати нові інструменти економічного розвитку в умовах децентралізації , змінити соціо-культурний простір села, відродити занедбаний парк.

8. Екофестиваль EARTHMATE 2021, м. Одеса.

Earthmate – екофестиваль, що об’єднує музикантів, митців, активістів, підприємців, дослідників та візіонерів. Місія екофестивалю Earthmate – запровадження сучасної міжвидової етики. Кліматичні зміни останніх десятиліть продемонстрували хибність традиційного для західної культури фокусу на людській фігурі. Такий підхід має бути зміщено вбік уваги до гармонійного співіснування всіх видів, серед яких людина немає виняткових прав. Ми промотуємо взаємодію, порозуміння та біологічну синергію всіх видів, що проживають на Землі.

9. Відкриті двері, м. Одеса.

Культурно-просвітницький проєкт, покликаний відкрити одеситам і гостям міста двері особняків, палаців, садиб, знакових споруд промислової архітектури, які в звичайному житті недоступні для вільного відвідування. Протягом трьох днів фестивалю пройдуть унікальні екскурсії закритими об’єктами, лекції з історії, архітектури, історії Одеси, авторські пішохідні та автобусні екскурсії, майстер-класи. Одне із завдань проєкту – не тільки познайомити учасників проєкту з архітектурою, історією і культурою Одеси, але і нагадати про необхідність активно брати участь в збереженні матеріальної та нематеріальної спадщини.

10. Одеса-Травень-Фолк-Фест, м. Одеса.

Даний фестивальний проєкт являє собою широкомасштабне свято, що включає концертну програму – виступ народних колективів різних національностей з різних регіонів Одеської області, Одеси, а також запрошених гостей з інших країн, який проходить в Літньому театрі Міського саду Одеси з 7-го по 10-е травня 2021 року. В рамках фестивалю буде організована виставка живопису і графіки українських художників, що відображає культурну спадщину Причорноморського регіону і його основні історичні пам’ятки. У фіналі фестивалю буде проведено танцювальний флешмоб – сальса, що виконується під фольклорні мотиви, за участю максимальної кількості людей.

11. Всеукраїнський фестиваль «Нова генерація», м. Одеса.

Всеукраїнський фестиваль в Одесі «Нова генерація» покликаний забезпечити культурний обмін між представниками/цями молодіжних команд з різних навчальних закладів України та сприятиме розвитку лідерських навичок, роботі в команді, вмінню ефективно співпрацювати з однолітками, обговорюючи актуальні теми. Культурний вечір в день відкриття Фестивалю створить умови для обміну досвідом між учасниками/цями, сприятиме знайомству з унікальністю української культури, яка буде представлена молодіжними командами з різних куточків України. Фінальною подією Фестивалю буде дебатний турнір, на якому будуть представлені ідеї команд щодо реалізації культурних проєктів. Основними результатами Фестивалю буде розуміння молоддю важливості реалізації власних ідей через написання змістовних заявок, отримання навичок взаємодії, презентацій та публічних виступів.

Сергіївка12. Молодіжний фестиваль мистецтв «Сергіївські зорі» – Сергіївська громада.

Молодіжний фестиваль мистецтв «Сергіївські зорі» – багатожанровий захід-конкурс. З 2001 по 2020 роки – організовано та проведено 18 міжнародних фестивалів – конкурсів «Сергіївські зорі». Які проходять в курорті Сергіівка, м. Білгород-Дністровський, Одеської області. Кожний рік в фестивалі приймало участь понад 15000 дітей та молоді. Це учасники з України, Молдови, Білорусі, Польщі, Угорщини, Естонії, Болгарії, Румунії, Чехії, Німеччини, США, Китаю та інших країн. В 2004 році Указом Президента України в рамках фестивалю проведено міжнародний захід «Зоряна лагуна».

13. Фестиваль вожатської майстерності SB-Profession – Сергіївська громада.

Фестиваль вожатської майстерності SB-Profession – це новий творчий фестивальний продукт, в якому крім участі в фестивальних заходах творча студентська молодь має можливість отримати досвід, знання та практику, що допоможе в майбутньому використати в діяльності позаміського закладу оздоровлення та відпочинку.

14. Багатожанровий фестиваль народної творчості FolkFest – Сергіївська громада.

Багатожанровий фестиваль-конкурс народної творчості, головною метою якого є підтримка народної творчості хореографічного, музичного, вокального, образотворчого, театрального мистецтв.

15. Різножанровий фестиваль мистецтв MoreFest – Сергіївська громада.

Різножанровий фестиваль мистецтв MoreFest – фестиваль-конкурс у сфері хореографічного, музичного, вокального, образотворчого, театрального мистецтв.

16. Bocuse d’Or Україна – Дніпро, Київ, Одеса

Bocuse d’Or Україна – масштабна гастрономічна подія в сфері HoReCa в Україні. Метою Bocuse d’Or Україна є відкриття та популяризація нових кулінарних талантів по всій Україні, промотування різноманітності кулінарної регіональної спадщини та української гастрономії вцілому, просування українських місцевих продуктів, спеціалітетів, рецептур, а також збільшення професійної свідомості кухарів та шеф-кухарів з усіх куточків України.

Джерело – Ізбірком

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *