Аби не труїти бджіл: в Арцизі фермери домовились з пасічниками працювати без збитків

Отруєння бджіл хімікатами – одна з найбільших проблем для пасічників. Минулого року на Одещині неодноразово фіксували масову загибель бджолиних сімей саме через отруйні пестициди і відсутність інформації про часові проміжки обробки полів. Щоб не допустити повторення ситуації, 20 квітня в Арцизі пройшла зустріч пасічників і фермерів.

Арцизькі аграрії розглянули можливі варіанти співпраці.

Один з ініціаторів зустрічі, представник ТОВ “Комсомолець” Олександр Терзі, акцентував увагу на необхідності співпраці фермерів і пасічників, особливо в період обробки квітучих рослин хімічними речовинами, коли бджоли збирають мед, з метою уникнути їх отруєння.

“Ми усі добре знаємо, яку важливу роль відіграє бджола у врожайності багатьох сільськогосподарських культур. Останні події показали, що деякі фермери не усвідомлюють, що своїми діями вони не лише шкодять собі, але й доводять до фінансових збитків пасічників”, – відзначив Олександр Терзі.

Зазвичай в загибелі бджіл від хімікатів звинувачують насамперед фермерів, які повинні завчасно, за три дні попереджати власників пасік про можливість обробки полів пестицидами, при цьому вказуючи які саме речовини використовують. Проте цю вимогу товаровиробники чомусь масово ігрорують.

Фермери наводять свої аргументи: нерідко вони самі не знають про привезені на свої поля пасіки, тому і не попереджають заздалегідь про заплановану обробку полів. Тому пасічники також, для перестороги, мають заявляти про себе.

Під час зустрічі з боку пасічників пролунала ідея зареєструватися усім в загальній інтерактивній карті для відмітки розташування бджолиних вуликів. Таким чином фермери в онлайн-режимі могли б перевіряти наявність пасік у своїх полів. Ще одна пропозиція – створити загальну групу в мобільному додатку Viber для інформування про проведення фермерами запланованих робіт з обробки полів пестицидами, одночасно вказуючи, які хімічні речовини використовують.

Пасічники, у свою чергу, зможуть у такі групі повідомляти про місцерозташування своїх мобільних пасік. Таким чином сторони домовились про координацію своїх дій, аби уникнути непорозумінь у майбутньому агросезоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *