Компанія “АШАН” поскаржилась президенту на антирейдерів з АРМА, які продали 27 га під Одесою

Група компаній Auchan (“Ашан Рітейл Україна” і “Ситрас Україна”) звернулася до президента України з проханням захистити права інвесторів і посприяти розслідуванню неправомірного продажу земельної ділянки в селі Лиманка, що на території Таїровської громади під Одесою.

Мова йде про близько 27 га.

“Просимо Вас, шановний Володимир Олександрович, вжити усі можливі заходи для захисту прав інвесторів і підтримки рівня довіри до України”, – повідомляється на сайті групи.

Згідно з повідомленням, земельна ділянка, придбана групою для будівництва торгово-розважального центру з багаторівневою транспортною розв’язкою, була заарештована і передана в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку і управління активами, отриманими від корупційних і інших злочинів (АРМА).

При цьому Auchan заявляє, що не має відношення до цього кримінального провадження.

Згідно з судовими рішеннями, які пізніше були скасовані, ділянки передавалися АРМА в управління, проте АРМА вирішила терміново і з численними порушеннями їх продати підставній компанії із статутним капіталом 5 тисяч гривень. Ціна продажу склала менше 4% ринкової вартості. Обставини продажу ділянок, а також дії оцінювача є предметом розслідування НАБУ, а оскарження продажу розглядає Верховний суд”, – повідомляє Auchan.

Так, встановлена державою нормативно-грошова оцінка ділянки землі складає 432 млн грн, тоді як судовий експерт оцінив її в 229 млн грн.

При цьому ціна продажу склала 8,7 млн гривень.

“В кримінальних справах досі нікому не пред’явлені підозри. АРМА продовжує продавати за безцінь активи, якими повинна ефективно управляти. Нам залишається сподіватися на захист нашої власності Великою палатою Верховного Суду, незважаючи на усі перешкоди з боку АРМА і замовників цієї схеми”, – вказує група.

Між тим АРМА повідомляє, що сприяє розслідуванню і не захищає дії колишніх співробітників агентства, а в судових процесах відстоює своє право продавати на торгах заарештоване майно. Нацагентство закликає не використовувати кейс “Ашана” для його дискредитації. При цьому АРМА допускає, що політичні заяви і звернення є спробою вплинути на суд перед засіданням Верховного суду, де може бути винесена остаточна ухвала у справі “Ашана”.

“Звертаємося до ініціаторів таких дій із закликом, нарешті, почути реальну, а не вигадану позицію АРМА, а також припинити цілеспрямований підрив репутації, якийне має відношення ні до захисту інвесторів, ні тим більше до конструктивного реформування АРМА”, – йдеться на сайті агентства.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, з посиланням на Єдиний держреєстр судових рішень, одеський Приморський райсуд у квітні 2019 заарештував земельні ділянки загальною площею близько 27 га і передав їх в управління АРМА. Згодом, як вказано в рішенні, АРМА продала передані їй в управління ділянки на торгах за заниженою ціною – за 8,765 млн гривень.

Переможцем аукціону стало ТОВ “Пелуччо” з Києва. Але досі на одній з найпривабливіших ділянок Таїровської ОТГ, яка межує з Одесою, жодного будівництва не ведеться.

За матеріалами http://www.fixygen.ua/

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *