На курортах Лиманської громади демонтують нелегальні торгові об’єкти. ФОТО, ВІДЕО

Рекреаційна зона “Російка” активно готується до курортного сезону. В Лиманській сільській територіальній громаді, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, стартував демонтаж незаконних торгових об’єктів. 12 квітня спецтехніка вивезла з території піщаної коси МАФи, які не один рік місцеві “бізнесмени” використовували як торгові точки, не сплачуючи жодних коштів у бюджет. Тому місцева влада вирішила впорядкувати рекреаційні зони.

Резніченко“Шанхаю на Расєйці не буде!“, – каже місцевий депутат Артем Ткаченко, коментуючи початок знесення нелегальних споруд на піщаному пересипу. Довгі роки чарівні місця на узбережжі Чорного моря, на які звідусіль приїздять відпочивальники, для заробітку використовували підприємці. Просто на піску облаштувавши місця під торгівлю, збували туристам найпотрібніше: від пива, смаколиків, горішків, – і аж до пляжних аксесуарів. Проте – без документів на оренду землі і дозволів на встановлення торгових точок.

Після приєднання Приморської сільської ради до складу ОТГ курорт Російка включений до меж Лиманської сільської ради, тому місцева влада докладає всіх зусиль, аби навести лад на рекреаційній зоні.

Протягом дня, 12 квітня, демонтували 6 об’єктів: переважно це старі, місцями заіржавілі, колишні морські контейнери, вагончики з пристосованими халабудами від сонця та дощу. Тільки в одного з підприємців є довгостроковий договір оренди. А всього на території обох рекреаційних зон Катранка і Російка місцева влада нарахувала близько 40 таких незаконних торгових споруд.

РезніченкоНапередодні голова громади Василь Резніченко звернувся до підприємців  з проханням самостійно демонтувати незаконні торгові об’єкти. Для цього відвели термін, 10 днів. Проте, власники своє майно так і не прибрали, тому споруди тимчасово “переїхали” на земельну ділянку, що у комунальній власності громади, – поки їх вже звідти не заберуть.

Ми попереджали про демонтаж незаконних об’єктів задовго до курортного сезону, запрошували на зустріч підприємців. Мені б хотілося, щоб цього року збільшився потік туристів, тому на курорті Російка запланований благоустрій території: постелити тротуарну плитку, встановити нові лавки з урнами для сміття. Але спочатку на дамбі потрібно вмонтувати нові бетонні труби для водообміну. Тому нам необхідно терміново очистити це місце від незаконних споруд”, – повідомив очільник ОТГ.

У пристосованих торгових точках численні бізнесмени з року в рік здійснювали підприємницьку діяльність, і ніколи не морочили собі голову оформленням належних дозволів чи сплатою податків. Офіційно платили одиниці. І поки численні контролюючі служби оминали “нелегалів” увагою, місцева скарбничка не отримувала жодних надходжень. Чи варто казати про те, яким чином ці об’єкти були підключені до електромереж, – адже у розпал курортного сезону вони працювали цілодобово?

РезніченкоДо речі, більшість з власників таких об’єктів – мешканці Татарбунар, – колись їм нібито, кажуть, надавало дозволи на торгівлю керівництво колишнього Татарбунарського району. Проте зараз кожен підприємець зобов’язаний переукласти договір про оренду земельної ділянки саме з Лиманською сільською радою. І бажано, зареєструватись на території громади, аби кошти від їх діяльності надходили в місцевий бюджет.

А перспективи розвитку курортних зон, які пощастило мати маленькій бессарабській громаді, величезні: адже сюди, після десяттків літ забуття, нарешті прокладена дорога. Минулого року нова траса з’єднала усі населені пункти громади і дійшла до села Лиман, завдяки президентській програмі “Велике будівництво”. Вже звідси дорожні роботи продовжують у напрямку Російки.

“Вважаю, що держава зробила величезний вклад у розвиток нашої території. За три останні роки це майже 350 мільйонів гривень, виділених на будівництво дороги Білолісся-Російка. Виходить, держава вклала кошти, надавши можливість збільшити потік туристів. Тепер черга за нами. Моя позиція така: підприємці мають чесно працювати, сплачуючи усі необхідні податки і допомагати нам розвиватися далі“, – поділився Василь Резніченко.

Навести лад з хаотичною торгівлею нескладно, запевняє місцеве керівництво. І демонтувати усі незаконні споруди планує до Великодня.

Авторка – Оксана Піднебесна

3 thoughts on “На курортах Лиманської громади демонтують нелегальні торгові об’єкти. ФОТО, ВІДЕО

  1. А в каком смысле не платили деньги в казну? Как минимум у людей оформлены ФОПы и налоги платят по-любому иначе бы никакие поставщики с ними не работали.
    И в чем незаконность работы всех этих точек, если руководство района выдавало разрешения? Неужели нельзя просто оформить новые договора (или разрешения) уже от Лиманского района и пусть бы себе работали люди. Или новые желающие на “лакомые кусочки” пляжа предлагают больше денег?

    1. Потрібно не тільки оформитись як підприємець, а й сплачувати за оренду землі, у сільський бюджет. Але як вони будуть сплачувати, якщо не мають дозволів? Тому все має бути у рамках закону: спочатку дозвіл , офіційні документи – потім торгівля

  2. А если были договора с татарбунарской властью, то платили же и арендную плату, и налоги за землю?
    Ну вот об этом и пишу, почему нельзя заключить договора с теми, кто там работал? Я так поняла, что многие торговые точки снесут, не только эту, что на фото, а людям нужно срочно успеть подписать договора, а потом опять отстраивать заново? Неужели сейчас нельзя было получить разрешения и подписать договора, чтобы не ломать кафе/магазины?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *