Один тримав, поки інший ґвалтував: за сексуальний злочин в Тарутино двох молодиків засудили на 7 років

5 квітня 2021 року Болградський районний суд Одеської області оприлюднив вирок двом жителям селища Тарутино на Одещині, присудивши їм 7 років за гратами за групове згвалтування знайомої. Злочин стався ще у 2019 році, але рішення суд виніс аж у березні 2021. Усе тому, що у цій гучній справі було кілька судових засідань, безліч експертиз, намагань спростувати численні докази, ретельно зібрані слідством. Поміж тим суд став на бік потерпілої, захистивши її право на недоторканість і безпеку. А ще стягнув з обвинувачених 50 тисяч гривень моральної шкоди на користь їхньої жертви.

Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень (https://reyestr.court.gov.ua/Review/96021069)

У судових матеріалах йдеться про те, що 1 січня 2019 року двоє зловмисників зустріли свою знайому на австостанції “Тарутино”. Колись дівчина працювала в кафе на ярмарку, де вони влітку підробляли різноробочими, вантажниками. Потерпіла поскаржилась, що посварилася з мамою і пішла з дому. Він запропонував їй поїхати до них у гості “випити кави і погрітися”, вона погодилася.

На зйомній квартирі, у будинку по вулиці Красна, і трапився злочин. Окрім господарів житла, там були їхні друзі, яких потерпіла не знала. Спочатку велика компанія святкувала Новий рік, усі були у стані алкогольного сп’яніння, пропонували випити й новій гості. Вона відмовилась, пояснивши, що вживала ліки. Врешті один з чоловіків таки змусив її випити один келих вина, з погрозами “вилити за пазуху”, після чого дівчині стало погано, тому їй запропонували відпочити у сусідній кімнаті.

Коли вона заснула, знайомий повернувся до неї з намірами гарно розважитись. Проте дівчина почала чинити спротив, відбивалась руками й ногами, намагалась видертись від нього, але чоловіка це не зупинило, він покликав на допомогу друга. Двоє чоловіків довели справу до кінця: один тримав дівчину руками, закривши їй ніс і рот, щоб вона не могла пручатись і кликати на допомогу, інший в цей час задовольняв свої потреби. У потерпілої внаслідок залишились на переніссі кровопідливи, а екпертиза на її білизні та одязі затриманих підтвердила статевий акт.

Як зазначається в матеріалах слідства, потерпіла молила її не чіпати, пояснювала, що у неї критичні дні, має хлопця, тому не готова до інтимних стосунків. Але розігріті алкоголем, гвалтівники не спросто не пошкодували свою жертву, а й пропонували ще одному свідку цих подій “скористатися” влучним моментом, але той відмовився.

Тим часом на суді обоє чоловіків повністю заперечували свою вину, переконуючи, що сексуальні стосунки відбулися за взаємною згодою. Крім того, намагалися звинуватити потерпілу в провокуванні таких стосунків, – а появу подряпин на кистях рук і синці, завданих нею, пояснюють жорстоким ставленням з боку поліцейських під час затримання. Проте цей факт не підтвердився, хоча його перевірили співробітники ДБР, окремим кримінальним провадженням.

Зі свідчень потерпілої,  після індиценту власник квартири зневажливо штовхнув її, сказавши, що вна цому більше не потрібна, тому вона швидко зібрала речі і побігла додому. По дорозі її супроводжував інший учасник злочину, вмовляючи нічого не розповідати про скоєне, мовляв, їй “все одно ніхто не повірить”.

Дівчина встигла подзвонити сусідці, щоб та вийшла назустріч, а жінка вже повідомила про злочин мамі і брату дівчини. Наступного ранку вона звернулась по поліції з заявою про скоєне провопорушення.

Треба зазначити, що суд ретельно вивчив численні експертизи, відібрані від потерпілої і її гвалтівників, а також характер травм, завданих під час злочину. Допитав усіх можливих свідків, які могли бути причетні до описаних подій.

В результаті, обом чоловікам суд виніс вирок: наступні 7 років вони проведуть за гратами. Громадянський позов про компенсацію моральної шкоди у розмірі 1 мільйон гривень, який подала потерпіла, суд задовільнив частково. Присудивши виплатити їй 50 тисяч гривень моральної шкоди, та поклав на засуджених компенсацію судових витрат та експертиз у розмірі 38 тисяч грн, а ще витрати на оплату послуг адвоката дівчини, у розмірі 25 тисяч гривень.

Яскравих фарб цій історії може додати ще й той факт, що обоє засуджених живуть у цивільних шлюбах, в одного одна дитина, в іншого амомент скоєння злочину було двоє, а під час судового розгляду народилася третя дитина. Обидві дружини щиро захищали і підтримували своїх чоловіків на судових засіданнях, звинувачуючи у всьому потерпілу.

Дії обвинувачених суд кваліфікував за ст.152 ч.3 КК України за кваліфікуючими ознаками “вчинення дій сексуального характеру, що пов`язані з вагінальним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій без добровільної згоди потерпілої особи (зґвалтування), вчинене групою осіб”.

Крім того суд визнає ступінь вини кожного з обвинувачених рівним, оскільки дії обох були умисними, узгодженими, направленими на здійснення саме згвалтування приниження честі і статевої свободи потерпілої з одночасною метою отримання морального і фізичного задоволення обох обвинувачених, що підтверджується вищевказаними висновками експертів”, – йдеться в ухвалі суду.

Обох зловмисників суд постановив негайно взяти під варту ще у залі суду, і доправити до Ізмаїльського слідчого ізолятора.

Судове рішення про позбавлення волі строком на 7 років ухвалила колегія суддів Болградського районного суду. До строку покарання суд постановив зарахувати термін попереднього утримання під вартою з 01.04.2019 року до 13.05.2020 року.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *