Реформа профтехосвіти: Кабмін передав майно двох аграрних ліцеїв у власність Одеської облради

Кабінет міністрів України прийняв рішення передати цілісні майнові комплекси Тарутинського професійного аграрного ліцею та Арцизького професійного аграрного ліцею в комунальну власність громади Одеської області. Відповідне розпорядження підписав прем’єр-міністр Денис Шмигаль 24 березня 2021 року.

На півдні області вже занепокоїлись майбутнім освітніх закладів і просять керівництво Одеської області не допустити їхнього закриття. Депутати Тарутинської громади навіть прийняли звернення до голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, голови Одеської обласної ради Григорія Діденка і народного депутата України Антона Кіссе із закликом посприяти утворенню на базі даних ліцеїв Центру профтехосвіти з центром в Тарутине, повідомляє видання “Топор”.

АрцизСьогодні в Тарутинському професійному аграрному ліцеї навчаються 211 студентів, а в Арцизькому ліцеї в селі Теплиця – трохи більше 300 дітей. В обох узакладах навчають на шеф-кухарів і трактористів. Проте в Тарутиному, окрім того, спеціалізуються на підготовці працівників будівельних професій (маляри-штукатури, столяри) і в 2019 році за рахунок державного бюджету відкрили сучасний Навчальний центр будівельних технологій, на що витратили майже 1,3 млн грн. Тим часом у Теплицькому ліцеї вирішили зосередитися на підго%Dовці економістів і логістиків.

Як п%Dяснила керівник відділу професійної та вищої освіти департаменту освіти Одеської ОДА Таїсія Абозіна, сьогодні питання з ліквідацією ліцеїв в Теплиці і Тарутиному не стоїть, а рішення Кабміну пов’язане з процедурою передачі закладів профтехосвіти регіону з державної в комунальну власність Одеської обласної ради. Найближчим часом буде творена комісія з приймання на баланс майна.

«На рівні держави питання ліквідації установ професійно-технічної освіти не стоїть, але триває процес створення на базі училищ Центрів профтехосвіти. У нас в Одеській області вже створено 29 таких центрів, 14 з яких фінансується з обласного бюджету, 7 з державного та 8 – соціальними партнерами. Обов’язковиою умовою створення такого центру є наявність не менш як 400 студентів”, – відзначила фахівчиня.

Очільниця відділу профтехосвіти уточнила, що в лютому 2021 року, між Одеською ОДА, Міністерством освіти та Інститутом професійних кваліфікацій укладено меморандум, відповідно до якого група фахівців вивчить ринок праці регіону, робочі спеціальності, що надаються установами ПТО Одеської області для підвищення ефективності підготовки кадрів.

На колегії Одеської ОДА, яка відбулася 30 березня, голова ОДА Сергій Гриневецький заявив про необхідність формування регіонального валового продукту, створення робочих місць і підготовці кадрів.

“Витрачати 600 мільйонів на зміст ПТУ – це велика розкіш. Необхідно оптимізувати цей процес. Якщо стратегія розвитку регіону до 2027 року, то ми повинні зрозуміти, скільки нам потрібно робочих рук і яке регіональне замовлення, яких фахівців необхідно готувати”, – підкреслив він.

На завершення, Таїсія Абозіна відзначила, якщо говорити про Тарутинском і Арцизском аграрних ліцеях, то з урахуванням кількості студентів шанси на створення на їх базі Центру ПТО вищі при їх об’єднанні у єдину установу.

“У будь-якому випадку, рішення про ліквідацію або об’єднання прийматиме міністерство освіти за поданням Одеської обласної державної адміністрації. Але рішення не прийматиметься без згоди педагогічного колективу установ”, – запевнила вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *