Вкладають мільйони: на території Ренійської громади готуються до крапельного зрошування

Після двох років небувалої посухи на півдні Одещини аграрії Бесарабії починають вкладати кошти в розвиток зрошування. так, агропідпрємство в селі Орлівка, що на території Ренійської громади, залучають системи поливу з Ізраїлю.

“Ми плануємо закупити чотири зрошувальні машини, які покриватимуть поливом 100 гектарів. Тобто фронтальним поливом буде забезпечено 400 гектарів. На закупівлю чотирьох машин знадобиться близько 10 мільйонів гривен, 20% вартості вже сплатили. Також плануємо встановити крапельне зрошування на 300 гектарах“, – розповів директор ТОВ “Дунай Агрос” Дмитро Зеленьков. 

Крім того, в межах села Орлівка вирішили встановити на 65-ти гектарах підземне крапельне зрошування: воно хоч і дорожче, але й ефективніше. Компанія надала спеціальний пристрій для укладання підземного зрошування, яке прокладає і одночасно закопує трубу.

“До нас приїхав інженер, який професійно допомагає закласти систему, адже тут потрібні точні розрахунки”, — говорить керівник базового підприємства.

Слід зазначити, що в Одеській області готується пілотний проект в рамках програми відновлення і розвитку зрошування в Україні. З цього питання керівник області Сергій Гриневецкий провів серію нарад з представниками науково-виробничого об’єднання «Південьдніпроводгосп» Національної академії аграрних наук України, Інституту водних проблем і меліораціїї, Держводагентства України, фермерських господарств.

Як відзначають експерти, сьогодні на Одещині під зрошувальними системами знаходиться лише 11% сільгоспугідь — 226,8 тисяч га. Проте вони забезпечують виробництво більше 40% кормів, 80% овочів, 100% рису і понад 20% зернових культур від усієї отриманої валової сільгосппродукції області.

Особливої уваги вимагають державні мережі, такі як Дунай-Дністровська, що охоплює близько 50 тисяч га, проте вже 23 роки є недієздатною.

Джерело – “Рені-Одесса”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *