Сповзає в море: влада Чорноморська шукає кошти на берегоукріплення

У місті Чорноморськ, що на Одещині, планують продовжити роботи з укріплення схилів біля 114-го причалу, які зупинилися в 2019 році. Міський голова Василь Гуляєв розповів, що найближчим часом мають обстежити ґрунт та розробити новий проєкт берегозахисних заходів.

Про це повідомляє Суспільне.

ЧорномроськНа причалі під вулицями Приморська та Морська розташовані курені. Деякі з них лежать у воді. На території куренів із землі стирчать труби і лежить будівельне сміття. Поряд розташовані будівлі, на яких є тріщини. Влітку сюди на відпочинок приїжджають власники, які здають приміщення туристам, розповіла власниця однієї з будівель Людмила.

“На бетонному майданчику у нас стоять морські контейнери. Але немає такого, щоб тріщини пішли стінами. Робили добре. У нас там немає зсуву”, – поділилася Людмила.

Через зсуви на схилах був зруйнований оздоровчий табір порту “Райдужний”, а на плато над схилом тріщать й сповзають до моря приватні маєтки, пояснив місцевий мешканець Василь Якімов. Він зазначив, що впродовж “багатьох років” разом із сусідами за власний кошт завозить землю й укріплює схил, на якому стоять будинки.

Чорноморськ“У 2014-2015 роках ми з товаришами проводили самостійно дренування й інші роботи. І те, що сьогодні наші будинки стоять, це одна з тієї частини, що робилася ґрунтова опорна стіна. Лінія зрушень в бік будинку не спостерігається. Ґрунт просідає – ми підсипаємо. Від паркану в межах 9-10 метрів”, – поділився Василь.

Проєкт укріплення узбережжя у Чорноморську зупинився у 2019 році. За словами заступниці начальника міського управління капітального будівництва Валентини Антонюк, у міському бюджеті на це немає грошей. Вона розповіла, що до цього за 122 мільйони гривень збудували підпірну стіну на пляжі, це затримало руйнування схилу.

Це не всі заходи, які передбачені проєктом. До складу проєкту входять дренажі глибокого закладання. Це дуже важливий компонент, оскільки причиною цих зсувів є не тільки підмив з боку моря, але і техногенний фактор, високі рівні ґрунтових вод, які пов’язані з забудовою”, – зауважила Антонюк.

ГуляєвНатомість міський голова Чорноморська Василь Гуляєв пояснив, що на місці зруйнованих куреней планували встановити кам’яні валуни, аби створити хвилеріз для підтримання схилу знизу та захисту від прибою. Ці роботи продовжать після оновлення проєкту та експертизи стану ґрунтів, яка не проводилася 2 роки.

На завершення робіт нам треба 180 мільйонів гривень. Але це було у 2017 році, я вважаю, що цей проєкт подорожчав. Витрачено грошей на ці роботи в різні роки до 2019 року – 122 мільйони”, – зазначив Гуляєв.

Він додав, що майже пів мільйона гривень на новий проєкт мають виділити на наступній сесії міськради. Розробка документів триватиме приблизно 8 місяців. Після цього місто звернеться за фінансуванням до обласної адміністрації та Кабінету міністрів.

пляжпляжсміття

2 thoughts on “Сповзає в море: влада Чорноморська шукає кошти на берегоукріплення

  1. Цікаво, чи з’явиться в світі хоч одна людина, не кажучи про керівництво міста, яка захоче дізнатися про реальну інженерно-геологічну картину того зсуву, про реальну роль моря, про сучасні засоби берегоукріплення? Влада впродовж 28 років постійно розповідає про це явище якісь правдоподібні несенітниці, підтримує безграмотні проекти й закопує в землю сотні мільонів з мінімальною ефективністю. Проект який міська влада підтримує і те що збираються ще збудувати на березі увійде в підручники як яскравий приклад інженерного ідіотизму та корупціонної безвідповідальності влади з надзвичайними фінансовими втратами.

    1. Дякуємо за Ваш відгук! Наша редакція намагається зв’язатися з Вами, залиште свої контакти?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *