Неспроможні громади Одещини можуть приєднати до сильніших сусідів, а ОДА це погодить – Гриневецький

Одеська область є першою у рейтингу за кількостю створених громад серед усіх областей України. На її території знаходиться 91 територіальна громада: 19 міських, 25 селищних та 47 сільських. Проте,  36 громад з-поміж них називають неспроможними, – така інформація прозвучала на одній з останніх апаратних нарад в Одеській ОДА від заступниці голови ОДА Світлани Фабрикант. Чи можливе  подальше територіальне  переформатування утворених ОТГ і приєднання неспроможних громад до більш міцних сусідів? Дізнавалася СИЛА ГРОМАД.

На думку голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького, такі висновки зробені на підставі економічних розрахунків, а тому цим громадам треба уважно подивитись на свої перспективи подальшого наповнення місцевих бюджетів.

Про це голова ОДА розповів в ефірі каналу “Суспільне. Одеса”.

“Ми їм рекомендуємо переглянути угоди по сплаті податку за землю в місцеві бюджети, тобто виводити із тіні земельні відносини і сплачувати податки“, – проментував ситуацію Гриневецький.

На його думку, під час утворення і об’єднання громад в Одеській області не завжди враховувалась думка людей. Крім того, нерівна ситуація між новими територіальними одиницями пояснюється великим розривом між кількостю населення. А ще – брак професійних кадрів, яких на селі катастрофічно не вистачає.

“Адже є громади з 2,5 тисячами мешканців, а є по 60-70 тисяч населення. Між тим, у кожній громаді мають бути фіансисти, юристи, земельники, архітектор, служба соціального захисту, служба у справах дітей. Це те, що виписано законом. Бо є вже пропозиції, а давайте будемо об’єднуватись по-іншому! Капелюх поносили, краватку поносили, а перед людьми треба відповідати”, – поділився керівник ОДА.

Як розповів Сергій Гриневецький, на розгляді парламенту перебуває законопроект 4664, який дозволить об’єднати створені раніше громади, якщо депутатські корпуси цих громад більшістю голосів погодять таке рішення. Для такого рішення, передбачає майбутній закон, необхідно мати дві третини голосів депутатського корпусу обох місцевих рад, які планують об’єднатись.

“Закопроект таке передбачає, якщо є рішення місцевих рад. Скажімо, одна територіальна громада, та інша громада, дві третини депутатів проголосували об’єднатись там і там, і якщо голова ОДА погоджує, тоді Кабінет міністрів може об’єдати в одну територіальну громаду”, – повідомив він.

Сергій Гриневецький не виключає, що процес об’єднання (чи приєднання) економічно слабких громад торкнеться тих ОТГ Одещини, які були утворені з порушенням Методики формування спроможних громад або в угоду чиїхось політичих інтересів.

“Я думаю, цей процес піде по державі, бо дуже багато було амбіцій, процес (утворення громад, – Авт.) був політизований, тим більше досвід показав, що вибори в об’єднані територіальні громади по партійним спискам, – ми ще не готові до цього”, – заявив Сергій Гриневецький.

Також керівник Одещини розповів про стан забезпечення лікарень області кисневими концентраторами, допомогу фермерам під час посухи, ремонт дамби Хаджибеївського лиману та багато інших питань.

Більше – у ВІДЕО:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *