Одеса на порозі “червоної” зони. МОЗ просить Труханова посилити карантин

Одеська область може потрапити до “червоної” зони до кінця березня. За останні три тижні захворюваність на COVID-19 зросла в 2,5 рази, повідомив заступник директора Одеського обласного лабораторного центру МОЗ Сергій Дементьєв.

За його словами, ріст захворюваності фіксують серед усіх вікових категорій.

“Найбільший ріст захворюваності зареєстрований у людей віком від 30 до 50 років. У цій групі ріст складає 45%. Також за останній тиждень удвічі збільшився ріст захворілих серед школярів. Хоч вони і пішли на дистанційне навчання, але ми підозрюємо, що це залишкове явище. Сподіваємося, що рівень захворюваності серед школярів впаде”, – пояснив Дементьєв.

Він зазначив, що лабораторний центр підготував пропозицію до міського голови Геннадія Труханова та голови ОДА Сергія Гриневецького, аби ввести обмеження “червоної” зони, аби не чекати стрімкого зростання захворюваності.

ДементьєвМи рекомендували не проводити масові заходи на території Одеси та області. Також ці заходи стосуються роботи електротранспорту: щоб він не працював на максимальне завантаження. Це стосується і об’єктів господарювання, які надають послуги населенню, аби їхня робота була організована з дотриманням карантинних заходів. Це дистанція, режим антисептиків та масок. Запропонували, аби ці заходи були посилені та взяті під жорсткий контроль Держпродспоживслужбою та Нацполіцією”, – наголосив Сергій Дементьєв.

На його думку, причиною зростання захворюваності є недотримання карантинних заходів.

Закінчився локдаун, люди втомилися за цілий рік, розслабилися та зраділи. Їх можна зрозуміти. Але за рік ми маємо досвід, що коронавірусна інфекція – це не сезонне захворювання. Воно може циркулювати щорічно. Захворюваність зростатиме ще більше, якщо ми не будемо дотримуватися найелементарніших карантинних заходів”, – підкреслив медик.

Він зауважив, що Одеська область може потрапити до “червоної” зони до кінця березня, оскільки на кінець лютого та початок березня медики прогнозували поширення британського штаму коронавірусу.

“Він має більш виражену клінічну картину, інкубаційний період скорочується до трьох днів і інфекція вражає більше нервову систему, нирки, печінку. Він легко передається і ми знаємо, що такий штам вже реєструють у Вінницький, Закарпатській, Івано-Франківській областях”, – додав Дементьєв.

Нагадаємо, кількість нових пацієнтів з COVID-19 в Одесі та області почала зростати. 17 березня Одеську область віднесли до “помаранчевої” зони карантинних обмежень через перевищення рівня госпіталізації хворих на COVID-19.

За даними МОЗ, станом на 17 березня відсоток госпіталізації хворих в Одеській області склав 62,3%, що перевищує встановлену норму (менш як 60% на 100 тисяч).

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *