Одеська районна рада передала майно на баланс громадам

12 березня в приміщенні обласної ради відбулася четверта сесія новоствореної Одеської районної ради. На порядок денний винесли 22 питання: депутати розповіли про хід розслідування масових мінувань, сперечалися про проект «Лікарняна аптека», затвердили координаційну раду з питань місцевого самоврядування, а також почали процес передачі об’єктів спільної власності територіальних громад у власність ОТГ.

Перед початком сесії виступив голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький. Він розповів про найближчі плани роботи області та Одеського району.

За його словами, зараз через зростання захворюваності COVID-19 в регіоні головними залишаються питання будівництва приймальних відділень в лікарнях, брак ліжкомісць і кисневих концентраторів.

“Як відмовилося, фахівців і середнього медперсоналу в регіоні не вистачає. Одеська область на порозі третьої хвилі пандемії. Йде туристичний сезон, і ви розумієте, що регіон може бути на кордоні червоної зони і нам потрібно вживати заходів”, – повідомив голова ОДА.

За словами Гриневецького, зараз на місцевих органах влади лежить комплекс проблем по будівництву нових “ковідних” відділень в лікарнях.

У райраді також розповіли, як просувається розслідування справ про масові мінування. За словами в.о. керівника Управління протидії кіберзлочинності в Одеській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Андрія Толкачова, тільки з 11 по 15 січня на відомчі електронні адреси поліції надійшли 5 листів про замінування об’єктів на території Одеської області. Серед них було 218 шкіл, 2 відділення лікарні, будівлі кінотеатрів і 10 відділень поліції. Всього у 2020 році на пошту прийшло 238 повідомлень про мінування з обхідних сервісів, які забезпечують анонімність – це ВПН сервіси і тор-браузери.

Реєстрацію поштової адреси поліцейські не змогли знайти. Були відкриті кримінальні справи, а також правоохоронці звернулися за допомогою до закордонних колег.

Службою було направлено доручення про надання правової допомоги до фахівців Швейцарії, США, Латвії, Франції та Британії. Проводиться повний комплекс розслідування всіх обставин, – повідомив Андрій Толкачов.

Викликав суперечки проект про фінансування і зміну керівника КП «Лікарняна аптека».

Раніше підприємство отримувало 145 тисяч гривень щомісяця. Зараз воно стало збитковим, з боргом 2 мільйони гривень. Це питання викликало суперечки присутніх в залі. Одні вважають, що проект треба підтримати і скласти бізнес-план виходу з заборгованості. Інші впевнені, що це неможливо і безглуздо виділяти гроші на його фінансування – проект краще ліквідувати і створити нове підприємство з нуля.

У свою чергу, в бюджетній комісії відповіли, що довго не могли розібратися і прийняти рішення, що робити в такій ситуації.

“Є рішення суду, що підприємство повинно сплатити борги. Наступний суд 23 березня. Тому пропоную прийняти цю програму і буде працювати робоча група. Я вношу пропозицію підтримати проект”, – зазначив голова Одеської районної ради Віталій Барвіненко.

У підсумку депутати все-таки проголосували за надання фінансової допомоги КП «Лікарняна аптека» – і виділили на це суму в розмірі 1 млн 41 тис гривень. Проект в результаті підтримали 55 депутатів з 57 присутніх в залі.

Під час сесії затвердили координаційну раду з питань місцевого самоврядування, а також план роботи на 2021 рік. А також розпочали процес передачі майна від районів в комунальну власність громад.

На баланс ОТГ передали бюджетні установи, розташовані на території цих громад. Так, низху установ (школи, гімназії, бібліотеки та амбулаторії) Біляївського району, передали в Біляївську, Маяковську, Велиукодальницьку, Вигодянську, Усатівську, Нерубайську, Дачненську громади. Також передали в розпорядження громадам і ряд установ Овідіопольського району.
Передача деяких об’єктів викликала суперечки. Представники районів боялися, що передавши майно, таке як амбулаторії, вони не зможуть продовжувати свою діяльність і позбудуться ліцензії. У райраді повідомили, що проблем не виникне.
Також там зазначили, що після адмінреформи багато районів були ліквідовані і їхнє майно залишилося нічийним. А зараз важливо віддати його новим балансоутримувачам – громадам.
Процес голосування затягнувся і проходив з труднощами, тому що електронна система голосування не працювала. Підрахунок голосів вели в ручному режимі.

Нагадаємо, перша сесія райради відбулася 15 грудня.

Додамо, що до складу нового Одеського району входить Одеса, Біляївська громада, Теплодар, Чорноморськ, Южний, а також громади, утворені на території розформованих Біляївського, Овідіопольського і Лиманського районів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *