Які перспективи розвитку Зеленогірської громади? ВІДЕО

Зеленогірська селищна територіальна громада, що зараз входить до складу Подільського (раніше – Любашівського) району на півночі Одещини, була створена 2019 року. До її складу увійшли селище Зеленогірське, яке зараз є адмінцентром, села Гвоздавка, Познанка, Ясенове, Солтанівка  та інші, всього 11 сіл, разом громада об’єднала близько 8 тисяч мешканців.
ЗеленогірськеПланами на майбутнє з кореспондентом СИЛИ ГРОМАД поділився голова Зеленогірської громади Володимир Калкатін.
“План розвитку у нас складений, ми стараємось його дотримуватись. Працюємо і над благоустроєм, і над усіма можливими зверненннями людей”, – розповідає голова.
Зараз, згідно з вимогами, в громаді вже створено нові відділи, нове комунальне господарство займатиметься питною водою, каналізацією, ремонтом доріг, вивезенням сміття.
Одна з найболючіших проблем для громади – зруйнований Заплазький цукровий завод, який довгий час не працює на території теперішнього адміністративного центру громади. На  місці колишнього гіганта промисловості – самотні руїни, навіть обладнання власники вирізали і давно вивезли на метал. Підприємство заборгувало до місцевого бюджету близько 3 млн гривень за користування землею, яка знаходиться у комунальній власності, каже Володимир Калкатін.
“Стараємось достукатись до них, щоб вони заплатили ці податки. Ми написали їм претензію, будемо вирішувати в судовому порядку або, якщо підуть на діалог, будемо це вирішувати“, – ділиться мер.
Суттєвий дохід громаді приносять нрарахування від Одеської залізниці, що проходить на її території: за землю щороку підприємство сплачує 4 мільйони гривень.
Громада вже самостійно виконує повноваження в освіті й медицині: на її території діє три амбулаторії, три медичні пункти, опорна школа в смт Зеленогірське, а також школи в Ясеново, Гвоздавці й Познанці. Місцева влада планує провести оптимізацію своїх освітніх закладів, понизивши ступінь сільських шкіл і організувавши підвезення шкільним автобусом до опорної школи. Проте тут ще одна проблема: погана якість дорожнього сполучення між населеними пунктами. Тому усі ці проблеми, пояснює голова, громаді доведеться вирішувати комплексно.
А розвиватись Зеленогірська ОТГ планує в тому числі, й за рахунок туризму: адже тут безліч неймовірно красивих місць по обидва береги ріки Кодима, етнографічні садиби, велике історичне й культурне надбання, яке варто показати людям. Тому місцева влада будує амбітні плани, щоб громада стала спроможною і міцною.
Більше у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *