“Відкат децентралізації” і тіньова зайнятість: в Асоціації міст розкритикували закон про працю

Асоціація міст України звернулася до Президента України з проханням накласти вето на Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання надмірному тиску на суб’єктів господарювання заходів державного нагляду (контролю) за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення» (законопроект № 0958) як на такий, що призведе до тінізації зайнятості та суперечить децентралізаційній реформі.

Про це повідомили в Одеському РВ Асоціації міст України.

Як зауважують в організації, боротьба з тіньовою зайнятістю, яку здійснюють виконавчі органи рад з 2018 року, є одним із ключових повноважень громад, завдяки якому вони можуть впливати на ситуацію з ринком праці та надходженнями коштів від сплати податків як в державний, так і в місцеві бюджети.

Органи місцевого самоврядування не підміняють функції територіальних органів Державної служби з питань праці, а доповнюють їх. Діюча система роботи унеможливлює порушення Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», оскільки кожне відвідування роботодавця місцевим інспектором праці ще до його початку реєструється в єдиній державній системі”,  – наполягає АМУ.

Делегування органам місцевого самоврядування повноважень щ%Eдо здійснення контролю за додержанням законодавства про працю є логічним та послідовним у контексті децентралізаційної реформи, оскільки саме на місцях:

– найкраще знають, які суб’єкти господарювання порушують закон у сфері праці;

– найбільше зацікавлені у детінізації праці з метою зростання зайнятості власної територіальної громади та доходів місцевих бюджетів.

АМУ звернула увагу, що з набранням чинності зазначеного Закону боротьба з тіньовою зайнятістю не тільки загальмується, але й відбудеться «відкат» децентралізаційної реформи, оскільки позбавлення органів місцевого самоврядування повноважень суперечить курсу держави щодо продовження реформи.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла Закон (законопроект № 0958), який позбавляє громади права контролю за працею.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *