В Таїровській громаді виплачують гроші за “пакунок малюка”

Ще два роки тому можна було спостерігати, як мешканців одного з найчисленніших районів Таїровської громади, що під Одесою, – масиву “Райдужний”, – по-справжньому радували соціальні працівники Овідіольпольського району. Просто під вікна багатоповерхівок доставляли новий вид допомог для новонароджених українців, викликали телефоном родичів, аби забрати важливий дарунок від держави. “Пакунки малюка”, або як їх люблять називати “бебі-бокси”, були наповнені цілим скарбом для немовлят та їх мам-породіль, і неймовірно радували численні родини. 

Проте, після того, як “кмітливі” урядовці спочатку скасували видачу пакунків маляти, замінивши їх грошовою компенсацією, а потім пообіцяли українцям їх повернути, минуло півроку. Але досі безкоштовні пакунки малюка у вигляді необхідних для побуту маляти речей і дрібничок не видаються.

Що робити в такому випадку, –  СИЛА ГРОМАД дізналася в Таїровському Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Як розповіла начальниця ЦНАПУ Олена Степська,  «Центр надання адміністративних послуг» Таїровської селищної ради надає цю соціальну послугу з липня 2020 року, – допомагаючи  новоспеченим батькам з оформленням виплат. Монетизацією передбачена виплата батькам 5000 гривень.

«Пакунок малюка» – це державна одноразова натуральна допомога, що надається громадянам України, іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину. «Пакунок малюка» може видаватися отримувачу закладом охорони здоров’я при народженні дитини, тобто пологовим будинком, або ж місцевим структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання чи перебування отримувача“, – повідомила пані Олена.

Наразі через відсутність у закладі охорони здоров’я «пакунка малюка» на день виписки новонародженого,  видається довідка про те, що «пакунок малюка» в закладі охорони здоров’я не видано. Тому батькам Таїровської громади (чи іншим отримувачам допомоги) потрібно звернутися до відділу «Центр надання адміністративних послуг» Таїровської селищної ради (ЦНАП). Заява отримувачем подається не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня народження дитини.

До заяви потрібно додати:

  • копія свідоцтва про народження дитини;
  • довідка з пологового будинку про неотримання одноразової – натуральної допомоги «пакунок малюка»;
  • копія ідентифікаційного номера та копія паспорта;
  • заява з Приватбанку про відкриття рахунку для виплати одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» (на ім’я заявника).

Всього з початку дії послуги з нарахування компенсації “пакунку малюка” у Таїровському ЦНАП нею скористалися понад 140 родин.

Варто зазначити, що кошти, які зараховуються на спеціальну соціальну карту для виплат “Пакунок малюка”, можна використати лише протягом року з моменту їх зарахування. Однак купити можна тільки дитячі товари (засоби догляду за дітьми та дитячі засоби гігієни: підгузки, серветки, дитячий одяг та взуття; дитяче харчування; дитячий посуд; дитячі іграшки; текстиль для дітей, у тому числі рушники, ковдри) та товари для породіллі (прокладки для лактації; прокладки післяпологові).

Крім того, процес купівлі ускладнений ще й тим, що ці товари можна придбати тільки у закладах торгівлі, які уклали з Мінсоцполітики публічний договір. Тобто на отриманій картці “Приватбанку” діє спеціальний режим використання.

Таким чином, замість чудового пакунка маляти, який забезпечував найперші потреби при народженні дитини, – українська влада зробила свою ж раніше запроваджену успішну практику забюрократизованою і складною. Монетизація “бебі-боксів” продовжується, незважаючи на обіцянки Уряду повернути їх в натуральному вигляді.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *