“Розвід на гроші”: як українських моряків дурять крюїнги-шахраї

Про шахрайські схеми, яких варто остерігатись морякам під час пошуку роботи, повідомляє Профспілка прцівників морського транспорту України (ПРМТУ).  Там наполягають, щоб українські моряки більш відповідальніше ставились до пропозицій про роботу, які надходять з-за кордону, і ретельно перевіряли потенційного роботодавця і місце роботи – судно.

Останній випадок, про який повідомляє ПРМТУ, вчергове демонструє, що зловмисники вже не обмежуються примітивними схемами, а створюють цілком правдоподібні сайти і профілі у різних сервісах з підбору екіпажів.

Так, до профспілки за консультацією звернулася група моряків, яким запропонувала працевлаштування компанія під назвою Seacross Maritime, що знаходиться, судячи з відомостей з офіційного сайту, в Естонії. Сторінка компанії також розміщена на сайті Укркрюїнг.

Спочатку пропозиція про роботу не виглядала підозрілою, оскільки листування з моряками вів старший крюїнг-менеджер Adam Murawski з корпоративної електронної адреси компанії. Відомості про цього крюїнг-менеджера також можна знайти на сайті Seacross.

У моряків запросили рекомендації з попереднього місця роботи, і була призначена дата співбесіди з суперінтендантом, проте пізніше крюїнг-менеджер повідомив (до речі, досить поганою англійською), що суперінтендант захворів, співбесіда скасовується, а морякам потрібно в терміновому порядку подаватися на візу в Тайвань, при цьому не забувши сплатити внески в розмірі 290 доларів США з людини. Гроші за візу їм було запропоновано перевести на карту Альфа-Банку якогось Сергія з Російської Федерації (цю інформацію нескладно отримати в інтернеті, ввівши на спеціальних ресурсах перші шість цифр номера карти шахрая).

Під час перевірки сайту компанії за допомогою ресурсу who.is з’ясувалося, що сайт був створений 4 січня 2021 року. Результати Google-пошуку по зображенню Adam Murawski з сайту компанії видають кілька сторінок сайтів, де також використовувалася ця ж фотографія, найімовірніше взята з якогось фото-хостингу.

Тому ПРМТУ вчергове рекомендує морякам ретельно перевіряти всі пропозиції про роботу, особливо тих, що надходять з невідомих джерел.

А також нагадує, що кожен може звернутися до профспілки і перевірити те чи інше судно, на якому їм пропонують роботу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *