Український дворик: в Одеси з’явилась нова туристична локація. ФОТО, ВІДЕО

У розпал Різдвяних свят у дворі на Катерининській 77, відбулася презентація українського дворика.  Він розташований в тій же будівлі, що і книгарня-кав’ярня – найдавніший магазин української книги в Одесі. Дворик – це новий проєкт Українського клубу Одеси, який очолює підприємець і меценатка Наталія Чайчук.

Український клуб ОдесиГалина Дольник – засновниця книжкової крамниці в Одесі. Перший її бізнес у 2000 році, маленький магазин книги по вулиці Троїцькій, об’єднав не тільки любителів української літератури, а й тих, хто шукав українську ідентичність у південному місті. З тих пір як крамниця переїхала у нову будівлю на Катерининську, книгарня-кав’ярня стала знаковим місцем для одеситів. А відкриття за її стінами українського дворика додало йому більшої ваги.

“Це для Одеси добре й позитивно. Це ще одна локація, яка є українською. Наші туристи, які приїжджають з-за кордону, вони дуже таке полюбляють. Вони вважають, що цей розпис петриківський, наша вишиванка – це все ціниться в світі. Я так умовно називаю “петриківський”, бо розписування це завжди наше було: чи глечики, чи скрині, печі, – завжди це було навесні і кожна жінка розписувала. І це треба знати побут і культуру українців”, – поділилася Галина Дольник.

Український клуб ОдесиСтворення українського дворика в центрі Одеси відбулося завдяки ініціативі ГО “Український клуб Одеси”, який знаходиться за цією ж адресою та її засновниці Наталії Чайчук. Меценатка розповідає: перш ніж почати оздоблювати двір поза книгарнею, довелося спершу вирішити комунальні проблеми: відремонтувати застарілі комунікації, вивезти купи сміття, замостити подвір’я бруківкою. Роботи тривали кілька місяців – з квітня по вересень 2020 року, але відкрити дворик вирішили на Різдво.

Український клуб Одеси«Нашою ціллю було допомогти знайти дорогу до храму. Це не закінчений проєкт, ми, мабуть, на його середині. Наш клуб відкритий до співпраці і ми готові до співробітництва з іншими одеськими художниками», – розповіла на зустрічі з кореспондентами Наталія Чайчук.

Авторський розпис стін в Українському дворику виконували дві художниці – мама і дочка, Тетяна і Ольга Навроцькі. Дочка свого часу робила наукове дослідження з історії та розвитку українських вишиванок, вивчала українську культуру з дитинства.

«Коли ця ідея з’явилась в матері, я одразу її підтримала. Ми спирались і на відомі мотиви, типу картини із козаком Мамаєм, і на петриківські розписи, і на Український клуб Одесивізерунки вишиванок. Хотілося зробити щось сучасне, а не якесь село», – поділилася Ольга Навроцька.

На відкритті дворику виступив жіночий хор «Клубу української пісні» під керівництвом Елеонори Шапкіної. Вокальний ансамбль виконав оригінальні різдвяні колядки і пісні. А Тетяна Ананченко, голова оргкомітету конкусу вчителів імені Романа Чайчука, поділилась здобутками одеських викладачів, які зуміли донести до школярів важливість пошуку, хто ми є, якого роду, і як зберегти свою приналежність до самобутнього народу.

«Ми стоїмо лише посередині, – каже президентка “Українського клубу Одеси” Наталя Чайчук. – Адже роботи попереду ще стільки ж, скільки вже зроблено. Але дуже хотілося презентувати одеситам, і не лише українцям, цей український дворик старої Одеси. Щоби долучити цю, як зараз модно казати, локацію до таких питомо одеських топонімів, як Усатове, Нерубайське, Чубаївка тощо, звідкіля, власне, й починалася Одеса і про що не хочуть згадувати ревнителі імперського походження нашого українського міста”.

Отож, розпис місцевих художників тепер не лише у друкованих альбомах книгарні – він оживив старі стіни одеських будівель. Побачити їх на власні очі сюди запрошують усіх гостей міста. У майбутньому в дворику планують зробити картинну галерею.

Більше у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *