Ленінопад: в селі Калчева, що на території Василівської ОТГ, демонтували “вождя”

Один з двох останніх пам’ятників Леніну в Одеської області демонтували. Фігуру вождя в селі Калчева Болградського району ліквідували з постамента зранку 21 січня. Процес супроводжували представники правоохоронних органів.

Про це повідоив керівник південного відділу Українського інституту національної пам‘яті Сергій Гуцалюк.

Дотримано закон України про декомунізацію. Про що я, і не лише я, завжди й говорив. Усе було зроблено в межах чинного законодавства та під контролем правоохоронців. Є закон, і його потрібно дотримуватися”, – наголосив Гуцалюк.

Стосовно невдоволення знесенням місцевими жителями керівник південного відділу Українського інституту національної пам’яті зазначив, що в цій ситуації до думок людей поставилися “дуже лояльно”. Адже нікого з тих, хто заважав демонтажу Леніна, до відповідальності не притягали.

Світлину місця, де донедавна був встановлений  один з останніх постаментів Леніну, оприлюднив на своїй сторінці керівник громадської організації “Декомунізація.Україна” Вадим Поздняков.

Напередодні він оприлюднив копії звернення Одеської ОДА. В обласній адміністрації вимагали від виконкомів селищних громад, на території яких збереглися Леніни, демонтувати пам’ятники протягом місяця.

Додамо, проти демонтажу пам’ятника Леніну в селі Калчева виступали місцеві мешканці. Через конфлікт з людьми з посади нвіть пішов сільський голова, утім його наступник також не наважився демонтувати монумент. Нагадаємо, село Калчева увійшло до складу Василівської територіальної громади Болградського району.

Нагадаємо,  ще один монумент Леніну в Одеській області відшукали в селі Старі Трояни Городненської ОТГ Болградського району.

Як виглядала напружена ситуація навколо демонтажу у грудні 2020 року – у ВІДЕО Суспільного:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *