“Дальницькі кар’єри”: під Одесою запрацювала найпотужніша в Україні станція дегазації

В Одеській області запустили найпотужнішу в Україні станцію дегазації. Вона зможе утилізувати до 12 мільйонів кубометрів газу на рік. Раніше відходи просто звозили на полігони, де виділявся газ, виникали пожежі, а сморід зі сміттєзвалища турбував жителів найближчих селищ.

біогаз«Дальницькі кар’єри» – найбільший на півдні України полігон твердих побутових відходів. Щодня з Одеси та прилеглих населених пунктів, які розташовані поряд, великі машини привозять сюди тонни відходів, і так з 1968 року.

Останнім часом ситуація стала зовсім нестерпною для жителів навколишніх сіл. Запах відходів, що розкладаються, особливо гостро відчутний у теплу пору року і викликає проблеми зі здоров’ям. У 2019 у сміттєзвалища змінився власник і знову зайшла мова про будівництво станції дегазації.

У міськраді Одеси зазначили: будівництво стартувало ще рік тому, але планам мало не завадив карантин. Як повідомили в компанії Clear energy, виникали проблеми з постачанням запчастин з-за кордону, а держава припинила виплати за «зеленим» тарифом. Але поступово мети досягли: цієї зими станція почала повноцінну роботу.

“Дальницькі кар’єри” знаходяться за 15 кілометрів від Одеси на території теперішньої Великодальницької територіально ї громади.Нова станція дегазації у Великому Дальнику щодоби виробляє близько 70 тисяч кіловат енергії завдяки відкачуванню і переробці звалищного газу. Саме ця технологія дозволяє хоча б частково звільнити полігони від сміття.

В Україні працюють вже 14 подібних станцій, але Дальницька – найпотужніша. Вона дозволяє утилізувати до 12 мільйонів кубометрів газу на рік. А за великими цифрами стоять великі результати.

«У рік 21 мільйон кубометрів газу не надходитиме в атмосферу. З них це десь близько 45% відсотків – метан, який створює основний газ, який впливає на парниковий ефект. Далі – це запобігання пожежам на звалищі, неприємних запахів, ну і збільшує рослинність», – прокоментував керівник філії «Біогаз» компанії Clear energy Іван Самусенко.

Принцип роботи станції наступний: сміття, що накопичується на полігоні, з часом розкладається на окремі органічні складові. З них виділяється газ, який за допомогою насосу відкачують з свердловин. Так він потрапляє в спеціальні установки, де і виробляється електроенергія. Так потенційна небезпека метану, який часто ставав причиною пожеж на звалищах, перетворюють на користь.

Після остаточного налагодження процесу дегазації компанія планує розширення. Зокрема, плнують збудувати завод із сортування та переробки відходів.

ФОТО – “Перший міський”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *