Депутати Таїровської громади радились, що робити з парковками в “Райдужному”

24 грудня в Таїровській селищній громаді відбулася завершальна сесія 2020 року. Депутатський корпус прибув на засідання у повному складі, і так само одноголосно проголосував за бюджет на 2021 рік, віддавши 24 голоси за важливий документ розвитку громади. Гаряче обговорення виникло щодо нестачі паркувальних місць у ЖМ “Райдужний”: дехто з депутатів пропонує жорстоко карати порушників, в той час як численним водіям просто не вистачає парковок.

РадужнийНе секрет, що густонаселений мікрорайон під Одесою, який входить до складу Таїровської ОТГ, настільки малопрохідний і затісний для водіїв, що через місце для авто тут часто стаються сварки, розбірки , бійки, а деколи – навіть стрілянина, з залученням правоохоронців.

Питання про запровадження паркувальних інспекторів першим на сесії порушив депутат Леонід Гуславський, зазначивши, що вони могли б значно поповнювати бюджет місцевої ради за рахунок штрафів водіїв-порушників. Щоправда, ця пропозиція викликала подив від інших його колег, – дехто вважає таке формування незаконним.

парковкаДалі підключилась депутатка Кристина Матюшенко, яка повідомила, що надала голові письмові пропозиції щодо розвитку масиву “Райдужний”, який вона представляє. Так як нещодавно там реалізовано новий проект дорожньої розв’язки, вона вважає необхідним штрафувати за порушення правил дорожнього руху водіїв, які залишають свої автівки в недозволених місцях, а іноді й на пішоходних переходах.

Тим часом дещо остудив запал своїх колег, які шукають, як би “нагріти” на гроші своїх же виборців, не пропонуючи альтернативних варіантів, – депутат Михайло Стреля:

Стреля“Мені здається що крім того, що ми будемо штрафувати жителів нашої громади, насамперед ми маємо організувати паркувальні місця, а не просто “обілечувати” громадян. Давайте спершу створимо парковки, а потім наберемо штат і будемо контролювати дотримання законів”, – резюмував пан Стреля.

Між тим депутатка Матюшенко продовжила наполягати, що мовляв, проект дорожнього руху у “Райдужному”, “який впроваджувався завдяки Ларисі Андріївні” (Бурлаці, колишньої в.о. голови), розроблявся цілих 5 років і нарешті впроваджений в життя. А зараз виявилось, що водіям все одно не вистачає місця для паркувань, – чомусь дивується депутат.

МатюшенкоКрім того, незрозуміло, чому пані депутат досі не знає, що у штаті Таїровської громади вже передбачені інспектори з благоустрою, які, власне, й мають повноваження виписувати штрафи?

“Зараз деякі водії чи недоводії, не знаю як це пояснити, паркуються не по знакам, що вже є порушенням правил. Тому треба працювати в напрямку створення управління інспекторів, на прикладі Львова”, – повторює Матюшенко.

Що ж, мабуть у недосконалих наслідках “впровадження” проекту дорожнього руху на Райдужному, яким так пишається Матюшенко і котрий так і не полегшив ситуацію з відсутністю парковок, легше за все зробити крайніми водіїв. А вже вони, як виборці своїх депутатів, нехай зроблять висновки про своїх обранців, які готові швидше штрафувати, аніж реально вирішувати проблеми жителів. Як тут не згадати про “поліцейську державу“, – образний вислів, який використовується для назви суспільного строю, за якого влада жорстко, інколи за допомогою репресій, намагається контролювати життя громадян. Цікаво, чи погодяться жителі Райдужного на нові порядки, які пропонують ввести окремі депутати замість нових парковок?

Варто додати, що Таїровська рада, яка завдяки децентралізації отримала всі повноваження і кошти для виконання своїх функцій, насамперед має запроваджувати успішні проекти і ефективні кейси для громадян, що живуть на її території. Так, приміром, вже працює Таїровський ЦНАП, який надає покращені послуги, створив європейські сервіси, закупив техніку, доєднався до операційних систем і реєстрів, щоб швидко і якісно обслуговувати своїх користувачів, – буквально в одне відвідування.

Таїровська ОТГНатомість ситуація з парковками у густонаселених районах громади не вирішується, а заходить у глухий кут. А те, що ми бачимо з боку депутатів на сесії, виглядає як демонстрація бурхливої діяльності, так завного білого шуму, – але без реальних змін і результатів, які б відчули люди.

До слова, бюджет Таїровської ОТГ на 2021 рік налічує майже 200 млн гривень і є одним з найбільших в Одеській області, що вимагає від місцевої ради високої відповідальності перед платниками податків.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *