У Болградській громаді відзначили день Варвари

В обласному центрі гагаузької культури, розташованому в селі Виноградівка Болградської територіальної громади на Одещині, пройшов День майстринь.

Місцеві рукодільниці традиційно зібралися в Центрі у день Святої Варвари, яка, згідно з народним повір’ям, була вправною майстринею, щоб поділитися своїми секретами.

БолградЦього разу про свої роботи розповіли Євдокія Караіван, Світлана Стоянова та директорка Центру Ольга Кулаксиз. Зокрема, які шедеври можна створювати зі звичайних листків кукурудзи (шуми), розповіла Євдокія Караіван, яка показала свої роботи.

А ось в доробку Світлани Стоянової – новий вид майстерності, вона освоїла виготовлення обручів, краваток, прикрас для волосся та інших оригінальних аксесуарів як для дівчаток, так і для хлопчиків.

БолградОльга Кулаксиз не лише продемонструвала свої нові вишивки з гагаузькими візерунками, а й провела для бажаючих майстер-клас.
Крім того, учасниці заходу познайомили одна одну зі стравами, які вони готують під час Різдвяного посту.

На завершення заходу кожна учасниця отримала вишневу гілочку бажань, зрізану напередодні дня Варвари. У народі вірять, що якщо ця гілочка, поставлена ​​в воду в теплій кімнаті, до Різдва зацвіте, значить, ваші бажання здійсняться. І чим більше буде квіток, тим більше буде виконаних бажань.

За словами Ольги Кулаксиз, свято майстринь в гагаузькому центрі проводять сім років поспіль. І щоразу місцеві майстрині тішать чимось новеньким.

Джерело – “Топор”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *