Біля Знам’янки на трасі Одеса-Київ запрацювали “сонячні” ліхтарі

Сонячна енергія для освітлення складної ділянки шляху. В Одеській області запрацювала перша в Україні сонячна станція для живлення дорожніх ліхтарів. Поки що у тестовому режимі.

Першими освітять 4,5 кілометри складного шляху з розворотами та крутими підйомами неподалік села Знам’янка на трасі “Київ-Одеса”. Майже сотня ліхтарів працюватимуть на сонячній енергії. Якщо ж під час туману або похмурої погоди станція не встигне зібрати необхідну кількість енергії, автоматично увімкнеться генератор і світло все одно буде.

Як повідомляє Служба автодоріг в Одеській області, станція забезпечує освітлення ділянки дороги біля села Знам’янка, де знаходиться розворот і початок крутого підйому. Наступним етапом робіт буде монтаж ще одного комплексу автономного освітлення на 406-му кілометрі траси.

Нові світильники заряджаються від сонця відповідно до сучасних екологічних вимог. Сонячна електростанція складається з трьох трекерів з фотоелектричними модулями, потужністю 36 кВт. Вони змінюють своє положення в залежності від того, в якій точці небосхилу знаходиться сонце. Панелі збирають сонячну енергію, а батареї її накопичують. Система працює в автономному режимі. Ліхтарі запалюються автоматично з заходом сонця.

На ділянці дороги встановили 48 батарей, 120 сонячних панелей, три трекера-конструкції для панелей і 30 ліхтарів. Також було встановлено генератор, який включається, якщо протягом трьох днів тримається похмура погода.

Як відзначають в автодорі, освітлення на сонячних панелях може пропрацювати до 100 тисяч годин. Устаткування захищено від корозії, пилоутворення, атмосферних опадів і перепадів температури.

Відео – Служба автодоріг в Одеській області:

https://www.facebook.com/odessavtodor/videos/1332844513744194

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *