Таїровська громада долучилась до боротьби з торгівлею людьми. ВІДЕО

Пандемія COVID-19 та карантин призвели до часткової втрати роботи певної частини наших громадян. Фінансові потреби та нестабільні умови життя людей, які залишилися без джерел доходу внаслідок кризи, можуть призвести до збільшення випадків торгівлі людьми як всередині країни, так і за кордоном. Про протидію рабству 21 століття та домашньому насильству йшлося на зустрічі, яка відбулась 4 грудня на території Таїровської селищної ради.
ТаїровеЗахід відбувся в рамках проєкту «Впровадження Національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, в умовах децентралізації». У ньому взяли участь представники Таїровської територіальної громади, депутатського корпусу, а також програмна координаторка з протидії торгівлі людьми Міжнародної організації з міграції Ганна Кареліна, радниця з гендерних питань голови Одеської ОДА Людмила Акімова,  голова ГО «Віра, Надія, Любов» Тетяна Семикоп, правозахисники та представники Нацполіції в Одеській області.
Ми розуміємо, що поряд з економічними проблемами, які виникають сьогодні у наших громадах, питання людей, питання захисту прав людей, вони є ключовими. Прибутки від торгівлі людьми у світі сягають 29,4 мільярди доларів, це дані за 2019 рік, і стоять на другому місці після торгівлі зброєю й наркотиками. В Україні на фоні пандемії, внаслідок військового конфлікту внутрішньо переміщені особи, не належним чином захищені державою змушені виживати щоб прогодувати свої родини, люди шукають ресурси, – і часто наражаються на небезпеку. Україна входить до п’ятірки країн, громадяни яких найчастіше стають жертвами торгівлі людьми. І від того, що в громаді не виявлено постраждалих від торгівлі людьми – це не означає що їх немає. А означає, що деколи людина не знає як себе ідентифікувати, а влада молода, щойно сформована, не знає яким чином це виявляти”, – розповіла Людмила Акімова.
Нормативно-правова база в Україні не змінювалась з 2012 року, зазначила пані Людмила, щоправда, потребує доповнення й перегляду окремих позицій, бо світові злочинні групування вдосконалюють свої “підходи”. Дуже часто людей вербують через соціальні мережі, тоді як правова сфера має мало механізмів виявити і довести злочин до суду й покарання організаторів.
“Попасти в рабство можна не за кордоном. На превеликий жаль, з числа тих людей які звернулись за допомогою, із 130 які отримали статус, 104 – це постраждали в Україні. Рабство сучасне воно не за межами. У 2018-19 роках групами людей виявлли. Це будівництво сільськогосподарсткі роботи це сексуальне рабство, з них троє дітей!”, – ділиться спікерка.
Саме від новостворених територіальних громад, які отримали повноваження надавати своїм мешканцям серед інших і соціальні послуги, дуже багато залежить щодо координації і взаємодії, інформаційно-просвітницької роботи зі своїми мешканцями. У кожній ОТГ має бути соціальний робітник, який займається цими конкретними питаннями. А координувати послуги має заступник голови громади.
Відповідно до 783 Постанови Кабінету міністів від 2012 року, вона ключова, визначає порядок взаємодії, перелік цих субєктів . по перше ви маєте створити робочу гупу по протидії торгівлі людьми, до якої мают увійти працівники, які забезпечать всі напрямки роботи. Це освіта, медицина, працівники поліції, взаємодія з міграційно службою. служба у справах дітей, громадські організації , ЗМІ. Тому у вас має бути по перше на сайті ця проблема висвітлена, і визначені ключові люди стосовно кожного напрямку. Кожен співробітник має бути визначений наказом, і розуміти свої повноваження. Є можливість за допомогою міжнародних організацій організувати навчання спеціалістів. Дуже багато людей не знають до кого звертатися, стосовно рабства і домашнього насильства. Ви маєте бути відкриті до них, щоб вам довіряли”, – зазначила пані Акімова.
Держава може надати різнобічну підтримку людям, які потерпіли від рабства, – і грошову підтримку на лікування, і виділення соціального житла, і навіть допомога для відкриття власної справи, додала радниця голови ОДА. Випадків торгівлі людьми на території Таїровської селищної ради не зафіксовано, проте тут є великий район як приміром “Райдужний”, “де мешкає багато незареєстрованих людей, які проживають на території громади, а ми не знаємо що там відбувається“. Тому пані Акімова пропонує залучати до співпраці органи ОСМД, аби виявляти проблеми і вчасн она них реагувати.
Світлана МораітесСвоєю чергою, місцева влада планує врахувати проблемні питання в пункті чинної Програми соціального захисту населення, яка передбачає вжиття заходів, допомоги та недопущення торгівлі людьми на території громади, – повідомила Світлана Мораітес, депутатка Таїровської селищної ради.
Вважаємо, що в кожній громаді такі Програми в умовах децентралізації необхідні. Ми розраховуємо на новий депутатський корпус, який підтримає важливі рішення щодо соціальної підтримки наших мешканців. Дуже вдячні ГО «Віра, Надія, Любов» за безкоштовне консультування, надання допомоги соціального та юридичного напрямку. Будемо надалі з задоволенням співпрацювати з цією організацією, з Людмилою Степанівною та удосконалювати механізми взаємодії суб’єктів з надання допомоги та підтримки постраждалих від торгівлі людьми”, – зазначила Світлана Мораітес.
Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *