В Одесі відкрили пам’ятний знак репресованим священикам

11 листопада поляки всього світу відзначають День Незалежності Польщі. До цього дня в Одесі приурочили відкриття на перетині вулиць Заньковецької та Балківської пам’ятного знака на честь римсько-католицького костелу Святого Климента, знищеного більшовиками в 1936 році, що знаходився на цьому місці, а також на честь репресованих священнослужителів Одеси.

ЗнакУ церемонії відкриття пам’ятного знака взяли участь: мер Одеси Геннадій Труханов, Генеральний консул Республіки Польща в Одесі пані Катажина Солек, ординарій Одесько-Сімферопольської дієцезії єпископ Станіслав Широкорадюк та інші священнослужителі, а також представники Союзу поляків і громадських організацій.

У 1936 році тут знищили костел Святого Климента, це був унікальний храм неоготичному архітектури початку ХХ століття. Спроектували його архітектори Лев Влодек та Владислав Домбровський.

Як розповів єпископ римо-католицької церкви Станіслав Широкорадюк, відкрити пам’ятний знак вирішили, аби не нагадати важливі моменти історії.

Дуже багато ідейних людей є, які думають про те, що зробити, щоб люди не забули історію. Фактично історія показує, скільки тут було католиків, що вони робили і що вони мали. Сьогодні побудувати або відреставрувати такий храм неможливо, а зробити такий пам’ятник, щоб одесити знали і пам’ятали, це дуже важливо. Для молодого покоління важливо розуміти, скільки пропало храмів, людей, інтелігенції в той час”, – зазначив єпископ.

костелУ свою чергу автор пам’ятного знака, скульптор Сергій Кудрявцев поділився, що в команді над створенням знака працювали троє людей.

Для створення використовували полімерний матеріал, в який додаються або мідні, або мармурові фракції, щоб зімітувати штучний камінь або метали. На саме створення пішло багато часу, це були безсонні ночі. Суперечки були постійні. Справа в тому, що коли нам дали матеріали, все малюнки і фотографії різнилися – і нам довелося прийти до чогось середнього. Об’єкт повністю створений з нуля, він ще буде доповнюватися. Сподіваюся, цей пам’ятний знак приживеться”, – поділився скульптор.

Одеський міський голова Геннадій Труханов привітав усіх поляків з Національним святом незалежності Польщі.

«Дуже символічним стало відкриття цього дня пам’ятного знака. Він показує наскільки переплітається історія Одеси і Польщі. Відновлюючи історичну справедливість, ми говоримо, що на цьому місці колись був храм. Так, був час, коли боролися не тільки з католиками, а й з усіма віруючими. Сьогодні ми, відновлюючи по крупицях нашу історію, показуємо ту багатоманітність Одеси, якою вона завжди відрізнялася», – підкреслив мер.

Міський голова зазначив, що навесні планується провести благоустрій навколо пам’ятного знака – нового місця на туристичній карті Одеси.

Довідково. На території Одеси знаходилося велике поселення поляків – понад 17000 осіб. Перший костел в Одесі з’явився на вулиці Катерининській, згодом – на Гаванній. Зі збільшенням діаспори в 1892 році градоначальнику Одеси Григорію Маразлі надійшло звернення про відкриття костелу на місці, на якому сьогодні стоїть будинок №11 на вулиці Заньковецькій.
У 1903 році був закладений перший камінь, і вже в 1906 році будівництво костелу Святого Климента було завершено. Це був унікальний храм з чудовою неоготичною архітектурою. Його місткість перевищувала 4000 осіб. Усередині розміщувалося 7 окремих вівтарів. Серед загальної панорами міста будівлю виділяв червоний колір цегли і дві вежі дзвіниці заввишки 64 метри. За своїм плануванням храм нагадував знаменитий на весь світ Кельнський собор.
У 1920 році, коли прийшли більшовики, костел був закритий, у 1922 році були вилучені всі цінності, а в 1936 році храм був підірваний. Втрата цього пам’ятника, як і багатьох інших будівель культу (Свято-Преображенський собор на Соборній площі, Свято-Олексіївський храм на Олексіївській площі та інші), а також розправа над священнослужителями – частина загальної катастрофи, яку переніс наш народ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *