Смерть Жванецького: 7 листопада в Одесі оголошено днем жалоби

У Москві на 87-му році життя помер відомий письменник і сатирик, президент Всесвітнього клубу одеситів, наш славетний земляк Михайло Жванецький.

Першою про це повідомила співачка Алла Пугачова. Пізніше інформацію підтвердив представник Жванецького Олег Сташкевич, але уточнювати деталі смерті не став.

На початку жовтня стало відомо, що Жванецький завершив концертну діяльність через вік і втрату працездатності. За його словами, потрібно мати сміливість визнати, що старіти потрібно вдома.

Раніше українське Міністерство культури внесло його в “білий список” виконавців, які підтримують територіальну цілісність країни. У березні 2014 року Жванецький підписав звернення російських діячів культури проти окупації Криму. У своїх інтерв’ю він часто критикував дії влади РФ стосовно України.

Завтра, 7 листопада в Одесі оголошено днем ​​жалоби. Відповідне розпорядження підписав мер Геннадій Труханов.

На згадку про видатного одесита, що прославив місто на весь світ, почесного громадянина Одеси,  Михайла Жванецького на будівлях будуть приспущені прапори. Міська влада висловила глибокі співчуття рідним і близьким сатирика.

«Пам’ять про легендарного одесита назавжди залишиться в серцях шанувальників його унікального таланту», – відзначили в мерії. Також в мерії заявили, що в Одесі буде встановлено пам’ятник Жванецькому – на бульварі, що носить його ім’я.

Нагадаємо, Михайло Жванецький народився 6 березня 1934 року в Одесі. Закінчив Одеський інститут інженерів морського флоту (нині Одеський національний морський університет). У студентські роки брав участь у самодіяльності, де почав писати мініатюри й монологи, які зазвичай сам і виконував.

У 1963 році під час гастролей в Одесі Ленінського театру мініатюри познайомився з Аркадієм Райкіним, який узяв його твори до репертуару театру, а через деякий час запросив і самого Жванецького у свій театр на посаду завідувача літературною частиною.

Коли Жванецький отримав досвід, він пішов з театру Райкіна та почав працювати самостійно. Він влаштувався працювати в Одеську обласну філармонію, а згодом у Московський театр “Ермітаж”. Тоді до нього прийшла слава. У 1988 році Жванецький заснував Московський театр мініатюр, також відкрив Всесвітній клуб одеситів

Сатирик поставив п’ять спектаклів, видав понад 10 книг.

Жванецький є почесним громадянином Одеси, а також у 1999 році він отримав звання народного артиста України “за вагомий особистий внесок у розвиток естрадного мистецтва, високу виконавську майстерність”. Торік президент Росії Володимир Путін нагородив його орденом “За внесок у розвиток культури”.

Михайло Жванецький був кілька разів одружений. Має трьох синів і двох доньок. Від доньок має трьох онуків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *