В дитсадку під Одесою для малечі з непереносимістю лактози готують окреме меню

Багато людей не переносять той чи інший продукт, а іноді навіть декілька. Одним з найрозповсюдженіших видів проблем травлення є непереносимість лактози у дітей. Така патологія виникає в результаті того, що лактоза (молочний цукор) не здатна розщепитися. Даний нутрієнт дуже важливий для малюків до 3-х років. Він необхідний для засвоєння мікроелементів, забезпечує енергетичні потреби. Зумовлює пригнічуючий вплив на розвиток патогенних мікроорганізмів, є живильним середовищем для життєдіяльності лакто- та біфідобактерій.

лактозаПийте діти молоко, будете здорові”, – мабуть, багато хто згадає відомий вислів радянських часів. А ось і ні, переконують сучасні медики. Виявляється, багато дітей страждають непереносимістю лактози. Це патологічний процес, за якого перестають засвоюватися молочні продукти. Проблема виникає у перші місяці життя, оскільки основним продуктом, яким харчується малюк, є грудне молоко. У випадку збільшення кількості продукту, що споживається, збільшується вираженість клінічний проявів. Дана проблема зустрічається і у дорослих. Непереносимість спостерігається і на білок коров’ячого молока.

Дітям старшого віку можна вживати овочі, рибу, м’ясо, яйця, жири, фрукти, цукор, крім того, допомагають спеціальні безлактозні продукти. На них варто зупинити вибір, якщо малюку треба вводити прикорм. Проконтролювати правильність харчування допоможе спеціальний аналіз, за якого визначають вуглеводи у калі. Тривалість такої дієти індивідуальна.

Якщо діагностовано непереносимість лактози у немовлят, не завжди вдається повністю виключити цей фермент.Радуга

Новітні навчальні заклади, які піклуються про здоров’я своїх вихованців, приділяють таким дітям особливу увагу. Так, дитячі ясла-сад “Райдужний”, що діє на території Таїровської громади під Одесою, для своїх малюків готує страви, з урахуванням усіх потреб, зокрема, непереносимістю лактози. Адже наявність цієї проблеми у дитини вимагає спеціального безлактозного чи низьколактозного харчування. Через те, що дошкільна установа орієнтована на всебічний розвиток, профілактику і зміцнення імунної системи, опорно-рухового апарату, корекцію мовного розвитку, – приймає діток з особливими потребами, тому піклується про кожну дитину.

Так, в дитячому садку функціонує кухня, власний пекарський цех, оснащений найсучаснішим обладнанням, підібраний професійний персонал. До раціону кожного малюка за потреби підбирають відповідну дієту, страви готують не тільки різноманітні, а й яскраві, естетичні, які викликають апетит.

Дітям старшого віку за даної патології в дитсадку “Райдужний” повністю виключають молоко (не лише незбиране, а й згущене), а також різноманітні кондитерські вироби, у яких є молочні наповнювачі.  За незначного дефіциту лактази можна у невеликій кількості вживати кисломолочні продукти, вершкове масло, якщо вони не викликають ознак лактазної недостатності.

Про те, як розпізнати цю проблему, розповіла консультантка дитячого садка “Райдужний”, лікар-невролог Юлія Біла.

https://www.facebook.com/raduga.school.odessa/videos/412149969783411

ВІДЕО – частная школа “Радуга”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *