Фіктивні заяви і чорний PR: як проходять вибори ректора в Одеському “нархозі”?

У стінах будівлі Одеського національного економічного університету, що на вулиці Преображенській, 8, – неспокійно. Усе через обрання нового ректора Вишу: 29 жовтня тут  відбулися вибори на посаду ректора. До другого туру виборів вийшли двоє кандидатів. Проте напередодні другого туру, який призначено на 5 листопада, оргкомітет виявив порушення при оформленні заяв від студентів, які брали участь в голосуванні, “заднім числом”. Тож вважають це суттєвим порушенням виборчого процесу, яке вплине на результати голосування.

Всього у виборах ректора ОНЕУ бере участь увесь викладацький склад, це 281 голос, а також 55 студентів і 36 співробітників університету з числа адміністративно-управлінського персоналу. Через те, що ніхто з шести кандидатів не набрав більше 50% голосів, оргкомітет відповідно до “Закону про вищу освіту” затвердив проведення другого туру. До фіналу вийшли двоє з кандидатів: це викладачі цього ж Вишу Анатолій Ковальов (36,8%)  та Юрій Маслов (25,2%).

михайло ЗверяковЯк розповів СИЛІ ГРОМАД в.о. ректора ОНЕУ Михайло Зверяков, який є головою комітету з проведення виборів, 2 листопада він разом з колегами отримав інформацію про те, що в будівлі, де діє студенське самоуправління, відбувається неправомірне заповнення заяв на студентів на їхню участь у виборах… які вже відбулися! Каже, змушений був на це відреагувати.

“Разом з юристом і проректорами ми на місці застали таку картину: представник студентського самоуправління і ще троє студентів, разом четверо, заповнюють заяви студентів, які мали бути заповнені ще до виборів, як учасників виборчого процесу, ще у вересні, і ставлять дати – 15 вересня. 15 вересня університет працював без жодних обмежень, всі студенти були на місцях, не вчились дистанційно. З боку Іллі Беляка було пояснення, що в нас Covid, і отримати заяви від студентів не було можливості оформити раніше – не відповідає дійсності. Усі виявлені заяви були написані схожим почерком, тому можна припустити, що ці дії мають ознаки підробки документів”, – обурюється керівник навчального закладу.

ОНЕУВсього таким чином встигли “оформити” фальшивих заяв від 15 студентів з 55-ти, які мають право голосу на виборах ректора Вишу. Решта бланків лежали незаповненими, розповіли очевидці події, – але якби вчасно не нагодилися б перевіряльники, могли бути заповнені й вони. Студентів, які беруть участь в голосуванні, обирають з-поміж свого числа самі ж студенти, але усі вони мали попередньо власноруч подати відповідні заяви на згоду участі у виборах очільника Вишу.

Тим часом голова студентського самоврядування ОНЕУ Ілля Беляк звинуватив адміністрацію ВНЗ у незаконному втручанні в роботу органів студентського самоврядування, і навіть назвав перевірку викладених фактів “обшуками”.

“У зв’язку з цим, я офіційно звинувачую адміністрацію Одеського національного економічного університету в порушенні ст. 40 Закону України “Про вищу освіту” – незаконне втручання в роботу органів студентського самоврядування, а також ст. 3 і 28 Конституції України – про честь і гідність людей”, – заявив Беляк.

Між тим, звинувачення на свою адресу керівництво Вишу спростовує: каже, порушили процедуру оформлення студентів у виборах ректора – якраз очільники студентської спільноти.  А студенти в цій ситуації стали заручниками їхніх неправомірних дій.

“Чому це так важливо? Тому що студенти мають повне право на своє вільне волевиявлення без жодного тиску. У мене є підстави судити про те, що ознаки такого тиску на них були, бо до мене звернулись батьки студентів… Зараз всі  напружені, перебувають в нервозному стані, і у цей час запрошувати студентів за 2 дні до виборів у профком, чи заповнювати за них документи є неетичним, і я вважаю, що це треба було зробити до початку самих виборів”, – розповів пан Зверяков.

Крім того, керівник закладу, який очолював навчальний заклад два терміни поспіль, звернувся до студентів та викладачів з відкритим листом, – він оприлюднений на офіційному сайті ОНЕУ. Михайло Зверяков нарікає, що уперше за увесь час існування, університет зіштовхнувся з шаленим потоком бруду, який ллється в сумнівних пабліках і паплюжить імідж усього закладу.

“На жаль, під час виборчої кампанії колектив став свідком прояву  поведінки, вчинків, не притаманних традиціям нашого університету. Руйнуються норми освітянської етики заради посад: уже сьогодні оголошено прізвища «видатних науковців» на керівні посади в університеті. А де ж урахування колективної думки, яке проголошується в програмах? Сьогодні без сорому розповсюджується неправда, навіть брехня про «агонію» університету, що досягнення – це справи минулого… На жаль, у виборчих змаганнях бачимо втрату достоїнства, бруд телеграм-каналів, паплюження іміджу що, звісно, викликає здивування й обурення як у викладачів та співробітників, так і у батьків студентів і майбутніх абітурієнтів. За заявами збентежених батьків, з боку адміністрації деяких факультетів здійснюється ганебний тиск на студентів: їх примушують голосувати за одного з кандидатів. Я впенений, що будь-яка посада не вартує втрати достоїнства й честі, академічної етики й доброчесності”, – зазначив очільник закладу.

Як відзначає керівництво університету, в останні дні отримали звернення збентежених батьків, про те, що “з боку адміністрації деяких факультетів здійснюється ганебний тиск на студентів”: їх примушують голосувати за одного з кандидатів, а саме Анатолія Ковальова.

Тим часом інший кандидат, – професор університету Юрій Маслов, на своїй сторінці у Фейсбук повідомив, що став об’єктом брудної кампанії та шалених інформаційних атак.

Анонімні телеграм-канали просто захлиналися отруйною слиною, видаючи повідомлення кожні 30 хвилин. І врешті-решт скотилися просто до майданної лайки. Одночасно на помийних сайтах на кшталт “Антикора”, що спеціалізуються на поширенні низькопробної чорнухи, почали публікуватися брехливі статейки. Після їх прочитання будь-якій нормальній людині захочеться помитися. Але на тих же телеграм-каналах їх підносять, як журналістські розслідування та достовірну інформацію. Таким чином замовник інформаційної атаки, я вважаю, підтвердив свою причетність. І я хочу вас запитати. Якщо Юрій Маслов – таке зло, як вам намагаються представити за допомогою всіх цих інструментів, то чому я не використовую подібні ганебні та низькі методи проти опонента? Чому люди, які нібито виступають на боці добра, ні разу не висловили свою позицію щодо цього шокуючого потоку гидоти? А ось на що дійсно варто відповісти кожному з вас: чи впевнені ви, що люди, для яких такі методи прийнятні, не використають їх завтра проти вас? Чи впевнені ви, що заради нібито благої мети вас не будуть труїти, ображати останніми словами, анонімно розсилати особисту інформацію про вас і ваші родини? Чи готові ви ризикнути і віддати університет і свою долю в руки людям, які заради влади не погребували нічим? Поставте собі ці питання і дайте відповідь на них максимально чесно”, – написав Юрій Маслов.

Повний коментар в.о. ректора про ситуацію з виборами ректора в університеті – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:


Автор – Роман Петровський

ОНЕУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *