До Татарбунарської громади оберуть 26 депутатів з трьох округів

11 вересня в місті Татарбунари, що на Одещині, визначилися з виборчими дільницями і складом депутатського корпусу. Там визначили три округи і встановили їх межі, а до міськради, до якої приєднається 9 сусідніх сіл, пройдуть 26 депутатів.

Про це повідомила очільниця Татарбунарської МТВК (міської територіальної виборчої комісії) Білгород-Дністровського району Одеської області Олена Власенко.

«Систему територіальної організації місцевих виборів складають територіальні виборчі округи. Татарбунарський міська рада буде представлений депутатським корпусом у складі 26 депутатів. Відповідно до визначеної формули, кількість округів на території громади має становити від 3 до 4», – зазначила Олена Власенко.

Як з’ясувалося, перша спроба створити територіальні виборчі округи МТВК відбулася 5 вересня 2020 року, відповідно до Календарного плану виборів. Однак з затвердженням дещо запізнилися.

«Констатую, що перше рішення Комісії про округах було прийнято з порушенням процедури прийняття рішень, визначеною новим Виборчим кодексом (недостатнє для прийняття рішення кількість голосів « за »). Крім того, Виборчий кодекс не містить прямої норми про вимоги утворення округів з приблизно однаковою кількістю виборців у окрузі (для територіальних громад з кількістю виборців понад 10 000). Ця невизначеність призвела до непорозумінь серед членів комісії і багатоденної гарячої полеміки щодо меж округів. Фактично, станом на 10 вересня округів у нас не було, хоча вони повинні бути утворені максимум 6 вересня», – пояснила голова Татарбунарської МТВК.

Як зауважила пані Власенко, помилку иправити вдалося 10 вересня. Постановою від 5 вересня 2020 № 12 було визнано такою, що не набрала чинності, – відповідно, постанови, якими до неї вносилися зміни, також втратили силу.

Відтак, 10 вересня Татарбунарською МТВК утворені територіальні виборчі округи в кількості 3 (трьох) з визначеними межами. Постанова і додаток до нього з описом округів містяться в документі (ФОТО).

«Окремо відзначу, що рішення це є компромісним, адже на засіданні 10 членів комісії – кількість, критичне для прийняття рішення. Тобто, всі присутні мали проголосувати одноголосно «за». При цьому більшість Присутні членів комісії мали свою власну думку по розділу громади на округи і з приводу їх кордонів. Але нам вдалося консолідуватися, ми прийшли до розуміння і прийняли рішення, яке відповідає вимогам Виборчого кодексу. Я вдячна членам комісії за розуміння ситуації та відповідальність. Виборчий процес триває», – підсумувала Олена Власенко.

Зазначимо, що до складу Татарбунарської територіальної громади з адміністративним центром у місті Татарбунари, увійдуть села Дельжилер (колишня назва – Дмитрівка), Нова Олексіївка, Білолісся, Глибоке, Борисівка, Баштанівка, Струмок, Спаське та Нерушай.

Кількість виборців налічує близько 18,7 тисяч осіб. Місцеві вибори в Україні призначено 25 жовтня 2020 року, на них татарбунарці оберуть голову, депутатів місцевої ради, а також депутатів районної (згідно з укрупненням районів – вже Білгород-Дністровської) ради та депутатів Одеської обласної ради.

Татарбунари

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *