В Одесі з’явилася інформаційна табличка за мотивами творів Бабеля

Третій літературно-інформаційний знак в рамках проєкту “Читання до дому” відкрили на вулиці Софіївська, 17 в Одесі. Табличка містить фрагмент тексту “Одеських оповідань” Ісаака Бабеля.

Як розповів художній керівник “Зеленого театру” Сергій Ровінський, автори проєкту “Читання до дому” розшукують в місті локації, які були докладно описані в літературних творах різних часів та різними мовах.

“Ми хочемо, аби цей проєкт став міським, ми робимо його не тільки для себе, ми робимо його для міста. Ми раді, що з’являються такі ситуації, як виникла під час встановлення цієї таблички. Мешканці двору проявили ініціативу та звернулися з бажанням прославити літературну історію їхнього будинку. Так вона і з’явилася тут”, – пояснив Ровінський.

Табличка Одеса

За його словами, в Одесі вже є дві подібні таблички – Юрію Олеші та Володимиру Жаботинському.

Минулого року Одеса отримала статус літературного міста ЮНЕСКО. Нам здалося, що це хороший привід зробити такий міський проєкт”, – зазначив Сергій Ровінський.

Привернути увагу до двору, про який в своїх “Одеських оповіданнях” писав Ісаак Бабель, і встановити інформаційну табличку вирішила місцева мешканка Тамара Петербург.

Табличка Одеса

Я опублікувала на Facebook десь в серпні місяці допис, і виклала коротко своє побажання. Через півгодини мені написав краєзнавець Олександр Бабіч. І ось не минуло й місяця, а ми вже маємо цю керамічну табличку на нашому фасаді”, – поділилась жінка.

Дар’я Філіпова – художниця проєкту. За її словами, робота над ескізом таблички може тривати декілька годин.

Табличка Одеса

Я все малюю, потім це передається майстрині з кераміки. Вона з глини ліпить табличку, видряпує за моїм ескізом, проєктує ці букви. Потім йде випалювання, глазурування. Ескіз таблички не займає досить багато часу, це може бути пару годин максимум, найскладніший етап – у кераміста”, – запевнила Дар’я.

Табличка Одеса

Автори проєкту планують протягом року розмістити на вулицях Одеси 20 подібних знаків. Таблички мають утворити спеціальний літературно-туристичний маршрут містом.

Наступний інформаційний знак в цьому році планують відкрити за мотивами повісті “Час великих очікувань” Костянтина Паустовського.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *