На одеські ринки не допустили 300 кг кавунів через підвищені нітрати

Від початку літа на ринках Одеської області не допущено до реалізації приблизно 300 кг баштанних культур. Під час досліджень у них виявлили підвищений рівень нітратів. 

Про це повідомили в ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

На одеські ринки баштанні найбільше надходять з Херсонщини та південних районів Одещини. При проведенні досліджень була виявлена продукція з перевищенням допустимих норм вмісту нітратів. У відомстві розповіли: на ринках міста було провели 143 тисячі лабораторних досліджень. З них безпосередньо на нітрати та нітрити досліджено 1 тис. 993 партії баштанних культур, зокрема 1 тис. 242 партії динь в кількості 44 тис. 360 кг та 751 партія кавунів в кількості 262 тис. 640 кг.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, фахівці рекомендують покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості  про реалізатора  і вміст нітратів.

У Держспоживслубі наполягають: у жодному разі не купувати баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути як раз ті партії, які були недопущені до продажу через високий вміст нітратів. Також не варто купувати розрізані навпіл кавуни, аби не наражати себе на бактеріальне отруєння.

Якщо ж кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *