У Березівці відкрили меморіальну дошку Василю Галичу, – нащадку Тараса Шевченка

Напередодні великих національних свят – Дня прапора і Дня Незалежності, Березівський міський голова Валерій Григораш разом з колективом міської ради відкрив меморіальну дошку внучатому племіннику Тараса Григоровича Шевченка – Василю Галичу.

БерезівкаПро це повідомили в Березівській міській раді.

Одним із символів української незалежності та незламності духу для українців завжди був великий «Кобзар» – Тарас Григорович Шевченко. Уперше широкому загалу про існування березівського нащадка Тараса Шевченка, розповів письменник і краєзнавець Борис Дубров на шпальтах районної газети «Степовий маяк» у 2012 році.

Згодом, у 2018 році про Василя Галича в своєму дослідженні, присвяченому березівським вулицям, згадав секретар міської ради і палкий шанувальник березівської історії Сергій Шевченко. Реалізувати проєкт вдалося завдяки приватному підприємцю  Віктору Гудименку, який встановив дану дошку власним коштом, та начальнику Управління державної казначейської служби Людмилі Сорочан, яка люб’язно погодила її встановлення.

Отже, історія така: сучасну споруду казначейства збудував на початку ХХ століття внучатий племінник Тараса Григоровича Шевченка – Василь Калістратович Галич. Бабуся Василя Галича – Катерина Григорівна Красицька була рідною сестрою Тараса Григоровича Шевченка і саме про неї Кобзар згадує в поемі «Княгиня». Сестра поета народила дванадцятеро дітей, серед яких був Семен Красицький, щоб не потрапити в солдати Семен втік у Бессарабію, де справляє собі документи на ім’я Калістрата Івановича Галича. А вже його син Василь, будучи натурою підприємницькою, переселяється в Березівку, куди згодом забирає і батька, який помер в Березівці в 1908 році та похований на старому християнському кладовищі. Василь Галич в своєму будинку виділив цілу кімнату під бібліотеку, де чільне місце займав «Кобзар» Тараса Шевченка”, – повідомили в міській раді.

У муніципалітеті Березівки переконані: завдяки громадськості Березівка отримала ще одну цікавинку, яка приваблюватиме березівчан і гостей міста до пізнання історії цього куточка Одещини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *