“Одеса – не Бейрут!”: в Южному мітингували проти зберігання 10 тисяч тон селітри просто неба

Кількадесят активістів і жителів довколишніх районів міста провели мітинг біля будівлі Адміністрації МТП “Південний”. В руках у протестувальників були плакати: “Приберіть селітру з “Південного”,”Порт “Південний” – Не Бейрут” і “Широков, покажи селітру”.

За словами учасників акції протесту, в порту, прямо під відкритим небом, з порушеннями правил безпеки, вже більше 2 років зберігається близько 10 тисяч тонн селітри. Крім того, учасники мітингу висловили побоювання, що склад зберігання селітри знаходиться в безпосередній близькості біля залізничних колій, де періодично відбувається відвантаження карбаміду, що підвищує вибухонебезпечність об’єкту.

Ви можете собі уявити таке: майже 10 тисяч тонн вибухонебезпечної речовини зберігається прямо посеред неба, без жодних дотримань правил безпеки! А поруч – Одеський припортовий завод, на якому перевантажують аміак і залізниця, де відвантажують карбамід. Ми з жахом можемо тільки уявити, що трапиться, якщо не дай Бог, рвоне! Вистачить одного недбало кинутого недопалка. У Бейруті здетонувало біля 3 тисяч тонн селітри – і місто майже повністю зруйноване. А в нашому випадку, якщо рвоне 10 тисяч тонн – знесе половину району! Будуть десятки тисяч людських жертв! При цьому глава Южненського філії АМПУ Широков вдає, що у нього все в порядку “, – обурювалися активісти.

Мітингувальники заявили, що не вірять заявам керівника Южненського філії АМПУ.

“Знаючи нашу владу, і те, як вони люблять” для галочки “звітувати, тільки, щоб прикрити свою “п’яту точку” перед вищим керівництвом – ми не віримо заявам Широкова! Адже якщо щось трапиться – будуть кивати один на одного і перекладати провину на чужі плечі! Танкер Делфі – яскравий тому приклад. Рік лежить гниє, а міська влада перекладають провину на область, область на АМПУ, АМПУ – на місто – і крайніх не знайдеш! Тому ми будемо виходити на мітинги до тих пір, поки не буде прибрана з порту ця “бомба уповільненої дії”, – додали активісти.

Відзначимо, що незважаючи на те, що активісти готові були передати свої вимоги керівництву Южненського АМПУ, до них ніхто з чиновників так і не вийшов.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в порту “Південний” під відкритим небом на складі зберігається близько 10 тисяч тонн такої ж селітри, яка майже знищила Бейрут. Журналісти першими забили на сполох, оскільки поруч з цим складом вивантажуються й інші вибухонебезпечні речовини, а сама селітра упакована в такі ж “біг-беги”, як у Лівані.

Сам порт знаходиться в 20 кілометрах від Одеси, і в безпосередній близькості від Одеського припортового заводу.

Тим часом, в Адміністрація морського порту Південний офіційно спростували цю інформацію, бо вона не відповідає дійсності. У пресслужбі повідомили, що в порту зберігається 10 тисяч тонн аміачної селітри, вона розфасована і безпечна.

«Селітра зберігається згідно всіх норм і стандартів. Об’ємом 9600 тонн на причалах № 1, 2 порту. Фасована в біг-бегах. У такому випадку вона не є вибухонебезпечною, що гарантує дотримання всіх технологічних умов », – заявили у відомстві.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, днями в порт “Південний” зайшов грецький суховантаж, у половини екіпажу якого виявився COVID-19.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *