Перлина Бессарабії: в селі Лиман відроджують старовинну церкву. ВІДЕО

Село Лиман – центр об’єднаної територіальної громади в Одеській області. Воно засноване ще 1812 року на базі татарського кишлаку Буюк Золокарь. Улітку крізь нього проїздять сотні туристів, прямуючи на чорноморські курорти «Катранка» й «Росєйка». І неодмінно звертають увагу на величний старовинний білий храм у центрі села, архітектура та розмір якого  викликають подив – звідки така краса у цій місцевості?

іконостас Між тим, мало хто знає, що іконостас у цій церкві був з чистого золота, – він та багато інших коштовних речей були втрачені під час антирелігійної боротьби в радянські часи.

Церква Різдва Пресвятої Богородиці відноситься до  переліку найвизначніших храмів Одеської області.

Перша дерев”яна церква у селі була зведена ще 1818 року. Нинішній храм, куполи якого видніються звідусіль, освячений у 1914 році. Місцеві переповідають історію його створення, події, які пережив цей храм, згадують перших священиків.

З 1872 по 1903 р у храмі Різдва Пресвятої Богородиці служив Отець Авксентій Золокар, який викладав Закон Божий у 3 школах сіл: Борисівка, Золокари, Шагани (колишня назва с. Приморське).розпис

У  1904 році при церкві почала існувати церковно-приходська школа імені імператора Олександра II.  У 1913 році храм благословила ікона Святої благовірної княгині Анни Кашинської.

На превеликий жаль, у 1960 році церкву спіткала доля багатьох храмів, які було зруйновано і закрито. Атеїсти зривали ікони зі стін і спалювали їх. Коштовний іконостас, відомий своєю красою на весь Бессарабський край, був відвезений до Одеси і зараз знаходиться у Свято-Іллінському чоловічому монастирі, що на вулиці Пушкінській. Лиманці не відстояли свого храму і благодать Божа надовго покинула село. У 60-х роках Божий храм навіть слугував місцевим будинком культури із сценою та танц-полом.

Нове життя Лиманської церкви Різдва Пресвятої Богородиці почалось вже в самостійній Україні, – 1991 року до села призначили молодого священника – отця Олега Чумакова. Він служив у селі протягом 17 років, відродив церкву для богослужінь, організував церковну громаду, почав приводити людей до віри та духовно наставляти лиманців, які протягом довгих років занепаду відійшли  від церкви та духовних цінностей.

Про нове життя храму, його історію та сьогодні – у ексклюзивному відео від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *