У селі Бобрик Любашівської ОТГ відкрили стоматологічний кабінет

Зберегти доступною для сільських жителів сто­матологічну допомогу, незважаючи на всі перипетії медичної реформи – таке завдання поставило перед собою керівництво Любашів­ської ОТГ. Бо ж не секрет, що рішення МОЗ про виклю­чення послуг лікарів-стоматологів з переліку оплачуваних На­ціональною служ­бою здоров’я, тобто про пере­ведення цієї га­лузі медицини на приватну основу, було сприйняте з тривогою. Чи під силу сільським людям платна стоматологія?

Тому перше, за що взялась Любашівська ОТГ після приєднан­ня Бобрицького старостинського округу, — це кардинальне оновлення сто­матологічного кабінету в приміщенні амбулаторії загальної практики сімейної медицини в селі Бобрик Перший. Спочатку було зроблено капітальний ре­монт приміщен­ня. Будівель­ники оновили стіни гіпсокартоном, підбили й стелю. А підло­гу встелили кафелем, підвели проточну воду, довели до ладу інші комунікації. Словом, від­ремонтований кабінет почав повністю відповідати існуючим вимогам і стандартам. На до­дачу до зробленого громада закупила нове суперсучасне медичне обладнання, котре було оперативно встанов­лено. Таким чином, сьогодні сельчани отримали фактично новий зубний кабінет у сучас­ному стилі, не гірший, ніж у міській клініці. До того ж, ство­рений він виключно коштом об’єднаної громади.

На капітальний ремонт цього кабінету ми витратили 134 тисячі гривень. Нове медичне обладнання обійшлося у суму 239,5 тисячі гривень. Але, якими б зна­чними не були затрати, голо­вне, що наші люди у нових реаліях матимуть змогу лі­куватись, не виїжджаючи за межі свого села чи старостинського округу”, – розпо­відає голова Любашівської се­лищної ОТГ Геннадій Павлов.

Замовником і організатором ремонтних робіт виступила адміністрація Любашівської ЦРЛ. Виконуючий обов’язки головного лікаря Дмитро Фомін подбав, аби ремонт пройшов якісно і кабінет від­повідав усім вимогам сьогод­нішнього дня, а спеціалісту працювалось зручно і ком­фортно.

Нове медичне обладнан­ня нині успішно освоює лікар-стоматолог Дмитро Ма­льований. Ім’я цього умілого фахівця добре відоме у Бо­бриках і в навколишніх се­лах. Протягом 27 років він успішно лікує зуби жителям округи. Тож зараз, після ко­роткої перерви на ремонт знову розпочав прийом паці­єнтів.

“Це гарний подарунок моїм землякам. Адже про такий кабінет можна тільки мріяти. Старе медичне обладнання, яке давно не оновлювалось, тепер повністю замінене на нове. Зараз кабінет устатко­ваний за останнім словом тех­нічного прогресу. Це й світодіодне освітлення, безконтактне управління стоматологічними механізмами, зручне крісло, яке легко трансформується”, – радісно коментує подію лікар.

стоматологіяЩе одна перевага закупле­ного обладнання, на думку Дмитра Володимировича, по­лягає в тому, що воно вітчиз­няного виробництва і має гарантійний строк експлуата­ції. Поставило і встановило це обладнання, яке, до речі, не поступається зарубіжним аналогам, Тернопільське об’єднання медтехніки «Сатва». У подальшому спеціа­лісти згаданого об’єднання обслуговуватимуть працююче обладнання, а пізніше роби­тимуть йому переатестацію і контроль.

Хочеться повідомити бобричанам ще одну приємну новину. Після капітального ремонту і переоснащення зубного кабінету керівництво Любашівської ОТГ планує приступити до капітального ремонту всього приміщен­ня сільської амбулаторії в Бобрику Першому. Будівля медзакладу вкрай потребує внутрішнього і зовнішнього ремонту, тому, щойно вона буде передана у комунальну власність Любашівської ОТГ, почнеться наведення ладу і тут.

Заради справедливості слід додати, що «перша лас­тівка» в капітальному онов­ленні Бобрицької амбулаторії вже є. Нещодавно тут був перекритий дах. Цю велику роботу взяло на свої плечі місцеве фермерське господарство «Стрілець», де головою є Микола Бодян. Це агропідприємство часто допомагає медикам, і йому за це сердечна подяка від усіх жителів. Руку допомоги сіль­ській медицині часто пропонує також голова фермерського господарства «Олена і К» Андрій Терновий. Сьогод­ні Андрій Семенович обра­ний депутатом Любашівської об’єднаної територіальної гро­мади, тому теж долучився до реалізації важливого задуму.

До останнього часу в сіль­ській амбулаторії працювала дуже зручна для хво­рих послуга. Лабо­рантка на місці зби­рала різні аналізи і потім передавала їх для дослідження у клінічну лабораторію ЦРЛ. Старим і не­дужим людям не по­трібно було їхати в райцентр за кожною, як то кажуть, дрібни­цею. Але в ході ме­дичної реформи ця посада була скоро­чена. Проте бобричани не розгубились – одразу звернулись з проханням до голо­ви Любашівської ОТГ: мовляв, без лаборан­та – ніяк. Звісно ж, їх одразу почули. На найближчу сесію було винесене питання про фінансування цієї по­сади коштом громади. Депутати підтримали дану пропозицію, і сьогодні в Бобрику, як і раніше, занеду­жавши, сільчани пере­дусім поспішають до свого лаборанта, і лише потім – з готовими результатами аналі­зів — до лікаря.

Впевнений, лікарська стоматологічна допомога повинна бути доступною не тільки в селі, – в— Аби зберегти для всіх жителів об’єднаної громади цю можливість, ми вирішили взяти на своє фінансування дві посади лікарів-стоматологів. Вони, як і раніше працюватимуть у Любашівській ЦРЛ”, – переконаний голова громади пан Павлов.

Любашівська об’єднана громада сьогодні створює надійний запас міцності для своїх мешканців, аби вони могли отримати якісні медичні послуги. Головне — не здати жодної позиції в медичній галузі, бо це надзвичайно важливо задля здоров’я кожного жителя громади.

Авторка – Тетяна Савранчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *