Мешканці Одещини не вірять в коронавірус, і порушують режим самоізоляції

Окремі мешканці Одеської області з легким перебігом хвороби або без симптомів COVID-19 не вірять в інфікування коронавірусом. Через це вони нібито порушують правила самоізоляції. Про це розповів головий санітарний лікар регіону Віталій Гончаров.

За його підрахунками, майже у 80% пацієнтів області з діагностованим COVID-19 наразі або зовсім відсутні симптоми хвороби, або перебіг захворювання доволі легкий.

На цьому фоні люди відмовляються вірити у наявність хвороби. Вони не довіряють результатам тестування. А це спричиняє порушення правил їхньої самоізоляції та подальше розповсюдження захворюваності”, – пояснив медик.

Також Гончаров повідомив, що протягом останніх 4 тижнів захворюваність на COVID-19 в Одеській області зросла. Зокрема за останні 7 днів кількість пацієнтів збільшилася в 2,3 разів: 277 інфікованих проти 120 на минулому тижні.

Здебільшого, за даними санлікаря, зростання хворих в регіоні зумовлене збільшенням хворих в окремих районах. Зокрема йдеться про Болградський (81 пацієнт), Ізмахльський (37 інфікованих) та Ананьївський (16 хворих) райони. Гончаров додав, що в цих районах області хвороба розповсюджується попри запровадження жорсткого карантину.

Також епідеміологічну ситуацію в регіоні ускладнює реєстрація групових захворювань в закритих закладах: на підприємствах та в лікувально-профілактичних установах. З початку пандемії у місцях такого типу зафіксували 18 спалахів хвороби, 3 з них – за останній тиждень. Це Балтський психоневрологічний будинок-інтернат, Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини та завод “Аквафрост” в місті Чорноморськ, пояснив Гончаров.

Санлікар також повідомив, що з початку пандемії на Одещині помер 21 пацієнт з COVID-19. Серед них 8 мешканців Подільського району, 9 одеситів та по одному жителю Балтського, Болградського, Ананьївського та Овідіопольського районів. Усі вони, за словами Гончарова, мали супутні захворювання.

Усього в регіоні коронавірусну хворобу підтвердили у 1527 людей, 726 з них вже одужали.

Зазначимо, за результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології, 66% українців переконані, що коронавірус навмисно створили у лабораторії. Зокрема 37% опитаних вважають, що його винайшли, аби зменшити чисельність населення та/чи завдати шкоди окремим країнам. Ще 29% вірять, що коронавірус створили штучно, але “випустили” в світ випадково.

Нагадаємо, в Одесі з 22 червня посилили карантинні обмеження. Зокрема частині закладів та підприємств рекомендують відкриватися не раніше 10:00, працівників радять переводити на дистанційну роботу. Водночас головний санлікар регіону наголосив, що Одеська область досі  відповідає критеріям послаблення карантину за виключенням окремих районів.

Однак, на думку Гончарова, якщо епідеміологічна ситуація не покращиться, Одещині доведеться повернутися до жорсткого карантину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *