Як селяни отримали нову дорогу, всупереч волі депутатів Зеленогірської ОТГ. ВІДЕО

У мешканців Любашівського району, що на Одещині – справжнє свято. Днями мальовничі села Гвоздавка Друга і Ясенове Друге, розташовані на території Зеленогірської ОТГ, з’єднала комфортабельна асфальтована дорога. Уперше за майже півстоліття стратегічна траса дбайливо і капітально відремонтована. 

До цього лише декілька разів «вбиту» тракторами і автотранспортом дорогу рівняв грейдер. Місцеві жителі,  а також головні організатори цього ремонту — депутат Одеської облради Анатолій Артеменко та голова Любашівської райради Сергій Паровик — не приховують своїх емоцій. Адже робота задля людей зажди надихає.

дорогаПроте цьому щасливому моменту передувала справжня війна з депутатами місцевої Зеленогірської ОТГ, які навідріз відмовилися віддати сельчанам заощаджені ними ж кошти на  давно омріяний дорожній ремонт. Та Паровик з Артеменком кошти знайшли.

Цей відрізок шляху має свою історію. Влітку 2016 року, коли розпочалася масштабна реконструкція так званої Балтської траси в межах Любашівського району від села Янишівка до Познанки Першої (ці населені пункти розташовані на лівому березі річки Кодими), депутат Одеської обласної ради Анатолій Артеменко і голова Любашівської районної ради Сергій Паровик задумали також відремонтувати дорожню артерію сіл між Гвоздавкою Другою і Ясеновим Другим.

Заручившись підтримкою тодішніх сільських рад, депутати яких прийняли рішення про виділення по мільйону гривень на капітальний ремонт місцевої дороги, вони розпочали копіткий переговорний процес з обласною владою та представниками Укравтодору.

Олена Дроздовська, в.о. старости Ясенівського старостинського округу:

«Ще у 1977 році будувалася ця дорога, а сьогодні ремонтується. Для нашої  ОТГ, для наших сіл це масштабна подія. Дороги — це артерії життя. Економіка, освіта —  це майбутнє. Мине час — і говоритимуть, що це подія історичного масштабу. Цю дорогу задумали ремонтувати ще у 2018 році дві сільради — Ясенівська і Гвоздавська. На сесіях було прийнято рішення про виділення по мільйону гривень субвенції в Укравтодор,— розповіла в. о. старости Ясенівського старостинського округу Зеленогірської ОТГ Олена Дроздовська. — Завадили початку ремонту у листопаді-грудні погодні умови. Потім настав 2019 рік, також історичний, коли створювалася нова територіальна громада — Зеленогірська селищна ОТГ, і було не до дороги.  Ми розуміли, що у громаді буде більше коштів і можливостей, тож більший кілометраж можна буде відремонтувати. Для цього та втілення у життя  інших амбітних проектів Ясенівська сільська рада збирала кошти. Зібрали 4 млн 700 тисяч грн, які сьогодні знаходяться у загальному «котлі» ОТГ. Гроші є, а дороги до сьогоднішнього дня не було. Завдячуючи титанічним зусиллям  Анатолія Артеменка і Сергія Паровика, ця дорога сьогодні є. А Олексію Вікторовичу(О.В. Стоцький – голова Зеленогірської ОТГ, – Авт.)хочу передати привіт і сказати, що він зовсім не думає про людей».

Напередодні депутати Зеленогірської ОТГ відмовилися виділяти кошти зі свого бюджету на ремонт цієї стратегічної траси, які в народі охрестили Дорогою Життя.

«На засіданні сесії Зеленогірської ОТГ підтримали виділення співфінансування на ремонт дороги лише два депутати. Мотивацією було те, що ці кошти ще заблоковані і ними не можна користуватися, — ділиться депутат Зеленогірської ОТГ Богдана Мартинова. —  Є багато варіантів, куди кошти варто спрямувати. Адже потрібно забирати на свій баланс заклади освіти, медицини та культури. Проте я вважаю, якщо є можливість докласти свої кошти, то за неї треба хапатися і триматися. Якби ми ще додали коштів, то ремонт зробили б на більшому відрізку шляху ніж зараз. 27 років я пам’ятаю цю дорогу у жахливому стані, а тепер можна з комфортом проїхатися.  Велика вдячність Анатолію Артеменку і Сергію Паровику, що вони відстояли  своє і добилися ремонту дороги. Сподіваємося, що у недалекій перспективі новий шлях буде прокладено до кінця села Ясенове Друге аж до Познанки Другої”. Артеменко

З приводу відмови депутатів Зеленогірської ОТГ виділити кошти на ремонт дороги, бо  гроші, мовляв, потрібніші на розвиток медичної та освітянської реформ, то варто сказати, що депутатський корпус Зеленогірської ОТГ відмовився взяти на свій баланс заклади освіти, медицини та культури. Мабуть, злякалися відповідальності, тож дотепер Зеленогірська ОТГ  — єдина в Україні, яка досі не змогла отримати кошти у своє користування. А це близько 10 мільйонів гривень.

Тим часом капітальному ремонту сільського автошляху селяни безмежно радіють. Люди висловлюють щиру вдячність ініціаторам цієї великої справи.

«Якби не наші депутати Анатолій Іванович Артеменко і Сергій Михайлович Паровик, ми не мали б ні природного газу, ні води, ні дороги. Всі наші односельчани вдячні їм за це. Мені 70 років, і я не пам’ятаю, щоб цю дорогу ремонтували, розповідає місцева жителька Надія Унтілова. — Хто до них звертається, усім допомагають. Наприклад, мені також на лікування виділили допомогу. Щоб не ці хлопці, ми нічого не мали б».

«Анатолій Іванович Артеменко і Сергій Михайлович Паровик — це великі люди. Ми — прості люди, а вони для нас великі, бо роблять великі діла,підкреслює Олена Склярук.Я онкохвора, мені вони дуже допомогли. Моя мама була у великому розпачі, коли я потрапила у лікарню. Звернулася до них по допомогу, і, мабуть, завдяки їм, я й вижила. Ще газ і воду провели. Я у школу ходила, коли цю дорогу будували,  а мені уже 54 роки».

Щодо бюджету будівництва дороги, то його загальна вартість становить 13 млн грн. Але Паровик з Артеменком вирішили трішки поміняти конструкцію асфальтного покриття дороги — зробити його товщим, щоб дорога слугувала людям не одне десятиліття. Тому кінцева вартість капітального ремонту траси буде більшою.

трасаКоли тільки велись перемовини про будівництво, Служба місцевих автомобільних доріг в Одеській області запланувала виділити від себе 8 млн грн за умови, що ще 5 знайде місцева влада. Саме тому Зеленогірській громаді запропонували залучити кошти, що «мертвим вантажем» лежать на колишніх рахунках сільрад, що влилися в нову ОТГ.

Нагадаємо, тоді голова ОТГ Олексій Стоцький з депутатами не захотіли їх затверджувати, й вигнали з сесії не тільки Артеменка з Паровиком, а й представника служби місцевих автодоріг.  Останній, вражений такою депутатською зневагою, сказав, що його служба забирає свої кошти, але голова райради Сергій Паровик вмовив його цього не робити.

Щоб вийти з цієї непростої ситуації та відремонтувати людям дорогу Паровик і Артеменко зайнялися  пошуком коштів, яких не вистачало для початку робіт. Зокрема, депутати Одеської обласної ради виділили 2,5 млн грн з тих коштів, які мали йти з обласного бюджету на підготовку Гвоздавської і Янишівської шкіл до нового навчального року. Ще 4 млн грн виділила ДП «Служба місцевих автодоріг», а коли відшукають ще необхідні 2,5 млн грн субвенції, то служба додасть ще 4 млн грн.

«У будь-якому випадку цей проект з капітального ремонту дороги буде закінчено в цьому році. Обійдемося і без депутатів Зеленогірської ОТГ»,— запевнив Анатолій Артеменко.

Нещодавно заступник директора з експлуатаційного утримання автомобільних доріг Служби місцевих автодоріг Олександр Сурмай проінспектував ремонт дороги у Гвоздавці і сказав, що таких доріг, які тут вони зробили, навіть в області ще немає.

Також було прийнято рішення:  ДП «Служба місцевих автомобільних доріг» додатково профінансує ремонт ще  0,5 км дороги. А це близько 1 млн грн! Варто додати, що велику підтримку ініціативи Артеменка і Паровика отримують з боку громадськості сіл, колег-фермерів та місцевих громадських організацій, зокрема, товариства рибалок.траса

До слова, ця дорога також зветься… “полуничною”. Щоліта десятки місцевих сімей вирощують та реалізовують смачну солодку ягоду, але раніше через погану дорогу більшість оптовиків боялися сюди навіть носа поткнути. Та місцеві керівники мають бачення перспектив щодо майбутнього розвитку громад.

У нас в районі є вже чотири туристичних маршрути. І ваша садиба також буде включена до  етнотуристичного маршруту. Ви будете п’ятими, а далі по вулиці, сподіваюсь, буде шостий екоцентр,  — резюмував житель с. Ясенове Друге, голова Любашівської райради Сергій Паровик. — Будемо популяризувати наш край, щоб були кращими наші села, кращою була громада, район і область…..».

Мешканець з села Гвоздавка Друга Володимир Єпур також висловив щиру вдячність Анатолію Артеменку і Сергію Паровику за те, що вони невпинно дбають про людей.  Забезпечили їхні оселі питною водою, природнім газом, а тепер і комфортним автосполученням.

Від усіх місцевих жителів – низький уклін.

За матеріалами – “Ділова Одеса”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *