Асоціація міст не погодила проєкт постанови Верховної Ради про ліквідацію районів

Асоціація міст України розглянула проєкт Постанови Верховної Ради України “Про утворення та ліквідацію районів”, надісланий на погодження Міністерством розвитку громад та територій України, та висловила негативну оцінку його положенням. АМУ дійшла висновку, що положення Постанови несуть загрози порушення функціонування бюджетної системи в цілому і бюджетних відносин у містах обласного значення та районів зокрема. 

Про це повідомляє Одеське РВ АМУ.
Асоціація міст вважає, що питання зміни адміністративно-територіального устрою повинно розглядатися одночасно зі змінами до бюджетного законодавства із розмежуванням доходів і видатків між відповідними рівнями місцевого самоврядування.
Тому організація адресувала Міністерству розвитку громад та територій лист, в якому обґрунтувала свою позицію:
Проектом Постанови пропонується утворити райони, до складу яких включити міста обласного значення. Діюча редакція Бюджетного кодексу передбачає для  районів бюджетів та бюджетів міст обласного значення однакові доходи та видатки. Таким чином, при адміністративно-територіальному устрої, який запропонований пректом Постанови, є загрози позбавлення міст обласного значення або районів бюджетів. Вважаємо, що питання адміністративно-територіального устрою, в частині включення міст обласного значення до складу районів, повинно бути розглянуто одночасно із розмежуванням доходів і видатків між цими рівнями бюджетів”, – вказано в листі АМУ.
Нагадаємо, запропонований поділ на нові райони в Одеській області передбачає 6 замість 26, з центрами в містах Одеса, Подільск, Болград, Білгород-Дністровський та Ізмаїл. Проте, як зауважують в Одеському РВ АМУ, такі міста як Чорноморськ, Теплодар, Южний мають власні бюджети, а при включенні до складу районів їхні бюджетні відносини з центрами укрупнених районів не врегульовані.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *