Татарбунарські фермери оцінили свої збитки від посухи у 600 тисяч гривень

У Татарбунарському районі фермери збирають документи на компенсацію збитків від тривалої посухи. Документи надали вже 59 аграріїв, а сума збитків становить майже 600 тисяч гривень.

фермерЯк повідомляє пресслужба Татарбунарської райдержадміністрації, в даний час одним з проблемних питань для району залишається надзвичайна ситуація, викликана посухою, яка завдала незворотної шкоди посівам зернових.

«Всі аграрії дуже стурбовані цим фактом, адже посуха тягне за собою цілу низку питань, які неможливо вирішити без додаткової підтримки держави. Насамперед, мова йде про виплату орендної плати за паї, за рахунок яких живе більшість селян. Також критичним є і те, що у аграріїв відсутні кошти для проведення польових робіт на наступний сезон. У той же час надходження до місцевих бюджетів також суттєво зменшилися», — зазначили в повідомленні РДА.

Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України надана інформація про можливий алгоритм отримання коштів з резервного фонду бюджету в разі виникнення надзвичайної ситуації техногенного або природного характеру, яка завдала шкоди посівам, або призвела до їх загибелі. Для того, щоб отримати допомогу фермерам треба буде зібрати повний пакет документів, який визначить збитки і підтвердить факт стихійного лиха.

Крім того, ще у травні 2020 року фермери звернулися до Президента України, Уряду, голови Верховної Ради, народних обранців якомога швидше вирішити критичну ситуацію, яка Василь Резніченковиникла на території всієї Бессарабії, в зв’язку з нищівними втратами врожаю, викликаними посухою. Прогнозує величезне недофінансування місцевого бюджету, зокрема, голова Лиманської ОТГ Василь Резніченко. Каже, дехто з фермерів ще сподівається пересіяти свої ниви, зважаючи на теперішні дощі, – але загальну ситуацію це не врятує.

Генератором наповнення місцевого бюджету є саме фермерські господарства. Тому для мене, як для голови громади, дуже важливе вирішення цієї проблеми. Сьогодні бюджет Лиманської сільської ради вже недоотримує біля трьох мільйонів гривень. На території громади більше 11 тисяч га земель сільськогосподарського призначення і 82% з них, а саме пшениця, ячмінь та ріпак, – на жаль, потерпають від посушливих кліматичних умов. Розуміючи цю ситуацію, сподіваємось на допомогу Президента та Уряду”, – повідомив очільник громади.

Наразі Татарбунарська РДА збирає документи фермерів для їх подальшого узагальнення і для надання експертного висновку в Одеській ОДА. Вже надали 235 актів обстеження та списання загиблих площ посівів. Повні пакети документів зібрали 59 аграріїв на загальну площу 34 597 гектар. В результаті, сума завданих збитків становить  572 399 тисяч гривень.

Усі зібрані пакети документів станом на 28 травня скерували на розгляд в Одеську обласну державну адміністрацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *