Ухилялись від податків: компанії одеських олігархів “засвітилися” на Багамах

У публічний доступ потрапили 400 тисяч документів із реєстру юридичних осіб Багамських островів. Великий масив даних охоплює інформацію стосовно громадян понад 100 країн. Зокрема у реєстрі фігурують прізвища українських екснардепів, олігархів та керівників держпідприємств. Завдяки чому їх підозрюють у несплаті податків до бюджету України.

Як повідомляє Радіо Свобода, за публікацією даних стоїть ініціатива Distributed Denial of Secrets, скорочено – DDoS.

Зазначається, що “українська частина” багамського архіву містить дані про майже 60 фірм.

Так, серед директорів і секретарів багамської компанії Real Estate Holding Ltd у документах значаться виключно одесити.

Відповідно до опублікованих даних, її засновниками станом на 2014 рік були: Борис Коган, Борис Колісниченко, Юрій Махлайчук, Ігор та Олександр Урбанські.

Борис Коган – одеський бізнесмен, якому місцеві ЗМІ приписували міжнародну торгівлю зброєю та купівлю яхти у спадкоємців російського олігарха Бориса Березовського. Також він був акціонером та членом правління компанії “РТ-Логістика”, 51% акцій якої належить державі Росія.

Зазначається, що в опублікованих документах навпроти партнера Когана по багамській компанії Ігоря Урбанського є примітка “Government post – PEP” (державна посада – публічний діяч).

У 2006 році він був обраний народним депутатом України п’ятого скликання від Соціалістичної партії, обіймав посаду першого заступника голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. А з грудня 2007 року по липень 2009-го працював заступником міністра транспорту та зв’язку Йосипа Вінського.

Повідомляється, що у документах Real Estate Holding Ltd фігурує і син Ігоря Урбанського Олександр, який у 2014 році переміг на 143-му окрузі на Одещині та став народним депутатом восьмого скликання, який входив до фракції БПП.

Екснардеп запам’ятався своєю декларацією – разом із братом Анатолієм (на той час був головою обласної ради Одещини, нині нардеп, входить до депутатської групи “За майбутнє”) у серпні 2017 року вони куили криптовалюти (біткойн-кеш) на 73 мільйони гривень.

Платформа YouControl виокремлює умовну групу “Група родини Урбанських”, куди входить Ігор, Олександр та Анатолій Урбанські. До сфери їхнього впливу входять ТОВ “Судноремонтне підприємство “Дунайсудносервіс”, ПрАТ “Порт «Дунайсудносервіс”, ТОВ “Праймтранспорт”, ТОВ “Рівертранссервіс” та інші”, – йдеться у публікації.

Повідомляється, що в українському реєстрі юридичних осіб можна знайти і багамську компанію Golden Gate Bay Limited , яка виступає засновником низки компаній, так чи інакше асоційованих із ексголовою Центрвиборчкому і екснародним депутатом Сергієм Ківаловим. Це Міжнародний гуманітарний університет, Міжнародний університет, ТОВ “Трк “Академія”.

Відповідно до документів із багамського реєстру, серед українців, які мали прямий стосунок до Golden Gate Bay Limited, фігурують: сам Сергій Ківалов, Захарія Ківан, Аднан Ківан та Ірина Орехова.

Аднан Ківан – бізнесмен сирійського походження, одеський забудовник та власник англомовного видання KyivPost і одеського “7 каналу”.

Зазначається, що компанія Kadorr group, яка належить родині Ківана, побудувала понад 40 житлових комплексів в Одесі і в Києві, в тому числі порушуючи норми будівництва в історичних районах.

Також Ківан фігурує в оприлюдненій базі як директор іще однієї багамської компанії – Tafas Company Limited.

За даними журналістів, ховав свою компанію на Багамах і бізнесмен та народний депутат кількох скликань Верховної Ради Костянтин Жеваго. Він значився одноосібним директором компанії Pharma Distributing corp.

Журнал Forbes вніс його до списку найбагатших людей світу. Нині Жеваго перебуває в розшуковій базі Міністерства внутрішніх справ України як особа, що переховується від органів влади. Йому інкримінують привласнення чужого майна в особливо великих розмірах та відмивання доходів в особливо великих розмірах (статті 191 та 209 Кримінального кодексу).

Фігурує як директор і президент багамської компанії Drink Inc. в опублікованих архівних документах Сергій Блескун, нинішній очільник державного підприємства “Укрспирт”. У 2016-му він же був заступником керівника ДП “Укрспирт”.

Багамська компанія Drinks Inc. з початку 2000-х є засновницею дочірнього підприємства “Дрінкс Україна”, яка випускає соки торгової марки “Смак”.

Пресслужба ДП “Укрспирт” надіслала таке пояснення: “19 років тому, у березні 2001 року Сергій Блескун був прийнятий на посаду комерційного директора ДП “БКС-Соки”, яке входило в групу компаній Drinks Inc. У липні ДП “БКС-Соки” було перейменовано в ДП “Напої”. У 2002-му Блескун переведений на посаду директора і у вересні 2002-го був звільнений за власним бажанням. Сергій Валерійович працював виключно в Україні, зокрема на Ніжинському заводі”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *