Місто Теплодар протестує проти приєднання до Маяківської ОТГ. ВІДЕО

Депутати Теплодарської міської ради на чолі з міським головою Михайлом Жовніром два дні, 18 і 19 травня, протестували під будівлею Одеської обласної державної адміністрації, вимагаючи зустрічі з очільником ОДА Максимом Куцим. Невдоволення депутатів викликав план розвитку перспективних громад, розроблений ОДА, який передбачає приєднання міста до Маяківської об’єднаної територіальної громади.

Представники муніципалітету передали очільнику Одещини лист і заявили про намір підготувати свій альтернативний варіант створення громади. А також звернулися до Одеського регіонального відділення Асоціації міст України, членом якої є місто Теплодар.

” У 2015 році ми давали пропозиції на приєднання навколишнім 18 селам, і Маякам давали. Зворотнього зв’язку не було, всі пооб’єднувались. Тоді на сесії Теплодарська міська рада вирішила бути самостійним містом. Порівняно з 2015 роком бюджет наш зріс в 3,5 рази. Буквально в суботу я узнаю, що нас ніхто не питаючи, місто обласного значення, де населення 11 тисяч, де бюджет більший від Маяцької на 6 мільйонів, хочуть приєднати до Маяківської ОТГ. Звичайно, і мене, і депутатів це обурило” , – повідомив в інтерв’ю СИЛІ ГРОМАД Михайло ЖОВНІР, Теплодарський міський голова.

Варто зазначити, що напередодні затвердження перспективного плану формування ОТГ у Мінрегіоні, Одеська ОДА раптом переформатувала 4 райони Одеської області. Таким чином, в Біляївському районі передбачила нову конфігурацію Маяківської ОТГ, приєднавши до неї… місто обласного значення Теплодар.

Як розповів міський голова пан Жовнір, місто на сьогодні є потужним адміністративним центром, надає жителям всі послуги, і готове до обєднання з сусідніми селами Вигода, Березанська, Кам’янська та Василівська сільські ради. Але усі їх, на жаль, обласні чиновники чомусь віднесли до Вигодянської ОТГ. Хоча саме Теплодар міг би стати стартовим майданчиком для майбутнього об’єднання, – пустити автобусне сполучення з центром, адже до міста з цих сіл не більше 15 кілометрів.

В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України різко відреагували на “таємне” рішення Одеської ОДА: вважають, що порушені і методика, і законодавчий порядок утворення спроможних громад, згідно з якими місто обласного значення може утворювати навколо себе ОТГ, а не приєднуватись до вже чинної.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *