На Бесарабії через аномальну посуху може зникнути вівчарство

Традиційне для Бессарабії вівчарство катастрофічно потерпає через аномальну засуху в цьому році. Відомої овечої бринзи Одещини в цьому році буде вкрай мало, або зовсім не буде, кажуть фермери-вівчарі.

Про це повідомляють “Новини Рені”.

Бринзу ми не робимо – посуха. Нічого навіть видоювати з овець, а вони ще повинні ягнят годувати. Поки дуже важко – тваринництво гине від посухи більше, ніж рослинництво. Немає чим годувати худобу. Немає запасів кормів: сіна, концентратів”, – розповідає Олександр Драгнев, фермер-вівчар Одеської області.

Деякі фермери не приховують жалю і смутку, а також того, що через посуху доведеться скорочувати поголів’я.

Ситуація дійсно дуже складна. Нам без підтримки і допомоги просто не вижити. 12 тисяч тон – потреба тільки в ячмені і пшениці ми ще докуповує і соєвий шрот. Ми були, зазвичай, забезпечені своїм фуражем. Зараз фуражу не буде – ми це прекрасно розуміємо”, – розповідає Лариса Гнат, генеральний директор підприємства “Агропрайм холдинг“, яке відгодовує не одну тисячу поросят.

Закупівля фуражу в інших регіонах підвищить і собівартість самої свинини. “Або ми просто зупиняємо виробництво”, – додала Лариса Гнат.

Крім цього в Придунав’ї значно впав попит на молодняк птиці. Населення і фермери перестали закуповувати молодняк: власники земельних паїв побоюються, що через посуху не отримають зерно на пай – і птицю не буде чим годувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *