На Одещині потребують допомоги понад 8 тисяч чорнобильців

26 квітня відзначають 34-ті роковини аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Тієї ночі 1986-го року вибухнув реактор четвертого енергоблоку. Кореспонденти Суспільного поспілкувались з головою Громадського об’єднання “Союз Чорнобиль” Анатолієм Болдескулом, який брав участь у ліквідації наслідків аварії у травні 1986-го року.

За його словами, більшість українців не розуміли серйозність того, що сталось, через технічні деталі.

34 роки потому: одеський ліквідатор розповів про трагедію на Чорнобильській АЕС

34 роки потому: одеський ліквідатор розповів про трагедію на Чорнобильській АЕС. UA:Одеса

Якщо це не променеве ураження людського організму, то це не викликало миттєвої реакції. Променевий опік викликав пухлину тканин на тілі людини і тоді це було видно. Це тих стосується, хто під час ліквідації аварії потрапили під вплив проникаючої радіації від осколків, які були розкидані по всій території. Як раз у цей час я і був на території чорнобильської станції, всередині станції, як офіцер пожежної охорони. Одеситів у той час там було більше 20″, – розповів Анатолій Болдескул.

400 тисяч людей були залучені до ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, наразі в живих залишились 280 тисяч, каже Анатолій Болдескул.

Я вважаю, що це було неправильно та невиправдано. Тому що держава не змогла забезпечити соціальний захист цим чорнобильцям. На мою думку, наслідки аварії будуть ліквідовані, коли 4-й блок Чорнобильської атомної електростанції та реактор будуть розібрані до фундаменту й утилізовані”, – пояснив ліквідатор.

Також Анатолій Болдескул вважає, що ліквідаторам чорнобильської катастрофи потрібна допомога, зокрема медична.

В Одеській області близько 8000 громадян, які мають чорнобильський статус разом з дітьми. Я вважаю, і так чорнобильці всі вважають, що сьогодні, коли вік чорнобильців став більше 60 років, стан здоров’я вийшов на перше місце. А саме сьогодні воно не забезпечене безкоштовною складовою. Як по медикаментам, так і по лікуванню. Особливо це стосується онкологічних захворювань”, – зазначив Анатолій Болдескул.

Пам'ятник ліквідаторам в Одесі

Пам’ятник ліквідаторам в Одесі. UA:Одеса

Зазначимо, раніше департамент праці та соціальної політики Одеської міської ради ухвалив рішення про надання адресної одноразової матеріальної допомоги 37 учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Така допомога складатиме по 4000 грн кожному. Про це повідомляла пресслужба міськради.

Також у повідомлені сказано, крім цього матеріальну допомогу виплатять 155 вдовам загиблих громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, в розмірі по 2500 грн.

Нагадаємо, в ніч на 26 квітня 1986-го року вибухнув 4-й енергоблок Чорнобильської атомної електростанції. Внаслідок цього реактор був повністю зруйнований. Понад сто тисяч людей були евакуйовані.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, станом на 2005 рік, внаслідок аварії вже загинули або можуть загинути у майбутньому – чотири тисячі людей.

Сюди входить приблизно 50 авірійних робітників, які загинули від гострої променевої хвороби. 9 дітей, які загинули від раку щитовидної залози. Приблизно 3 940 людей, які, за даними ВОЗ, можуть померти від раку та лейкозу в результаті опромінення.

З числа 200 тисяч аварійних робітників, які брали участь в роботах з 1986 по 1987 роки, 116 тисяч евакуйованих та 270 тисяч жителів найбільш забруднених територій. В сумі це приблизно 600 тисяч людей, які отримали найбільш високі дози опромінення.

One thought on “На Одещині потребують допомоги понад 8 тисяч чорнобильців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *