У Великомихайлівському районі засуха знищила озимий ріпак

Через катастрофічну засуху фермери Одещини отримали зріджені сходи ріпаку, а весняні приморозки «добили» ослаблені рослини. 

Про це повідомляє Kurkul.com.

Директор агрофірми “Колос”, що працює у Великомихайлівському районі, Юрій Яловчук каже: цього року на озимий ріпак узагалі не розраховує. Наразі у господарстві передискували поля, відведені під ріпак, і розпочали сівбу ярих.

«Я працюю на землі із 1986 року і такої ситуації, як цьогоріч, іще не бачив. У нас озимі на межі вимирання. Ріпаку цього року не буде. А через катастрофічну нестачу вологи та високі температури озима пшениця скоро стане сіном. Жоден коронавірус і карантин не такі страшні, як ця ситуація», — зазначив Юрій Яловчук.

Підживлювати озимі на полях «Колосу» почали ще в січні. Усі обробки «підлаштовували» під невеликі дощики, під час яких випадало по 5-7 мм опадів. А в березні були проведені базові гербіцидні обробітки.

Загалом, в агрофірмі «Колос» озиму пшеницю посіяли на площі 1 000 га, ячменю відвели 800 га. Тепер на 200 га ще посіяли горох і ще на 60 га — ярий ячмінь. Соняшнику було відведено близько 700 га, із яких уже посіяли майже половину.

«Ми змушені зупинити сівбу соняшнику. Там, де посіяли, немає навіть натяку на сходи. Який сенс кидати насіння в безмірно суху землю?», — додав фермер.

Аграрій покладає великі надії на опади найближчим часом, але водночас каже, що жоден прогноз погоди не дає натяку на дощі аж до середини травня.

Рівень ймовірних збитків через очевидний недобір врожаю поки не рахують. Але, за словами Юрія Яловчука, готуються повністю продати поголів’я ВРХ (350 голів) та свиней (700 голів), бо буде суттєвий дефіцит кормів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *