У двох жителів Таїровської ОТГ підозрюють коронавірус

В Одеській міській клінічній інфекційній лікарні перебувають двоє жителів Таїровської ОТГ, яких підозрюють на COVID-19.

Про це повідомило видання “Альтернатива.орг”.

“30-річна мешканка с. Таїрове ще 20 березня захворіла грипом, а вже 23 потрапила до інфекційної лікарні Одеси з підозрою на COVID-19, інша, – 20-річна жителька, мала контакт з хворим на коронавірус. На даний час стан обох задовільний, результатів аналізів ще чекають”, – повідомляє ЗМІ.

Тим часом, на території Таїровської об’єднаної громади, в умовах пандемії, яка досягла Одещини, складається критична ситуація, зокрема і через протидію коронавірусу.

Таїровська ОТГМісцева влада коштів на придбання медичних масок, рукавичок чи засобів дезинфекції, не виділяла, – на відміну від більшості ОТГ Одещини, які напередодні вдались до термінових заходів і потужного фінансування для закупівлі медобладнання, медпрепаратів, аби попередити поширення інфекції.

На останній сесії Таїровської селищної ради, яка відбулася 17 березня у закритому режимі, йшлося про що завгодно, – від виділення земельних ділянок до депутатських “розбірок”. Натомість з бюджету громади, який у 2020 році складає 260 млн грн, на протиепідеміологічні заходи депутати не виділили жодної гривні.

Крім того, багато мешканців громади потерпає й від неналежного надання послуг. Через закриття найбільшого універсаму в с. Таїрове, (приміщення  викупила мережа “Таврія В”, і проводить там ремонт), люди практично не мають де придбати продукти. А через відміну маршруток не всі можуть дістатися до міста. Особливо сутужно доводиться літнім, самотнім людям,  які не мають власного автотранспорту, і у буквальному сенсі, – залишаються в домівках без хліба.

Як розповіли СИЛІ ГРОМАД представники ГО “Таїрове – це ми!”, ситуацію вдалося врегулювати завдяки допомозі керівництва ринку “Чорноморський”. З цього тижня ринок почав організовувати виїзну торгівлю харчовими продуктами у селищі, по середам і суботам. Таким чином, у критичний момент згуртувалися небайдужі люди і підприємці, – аби забезпечити першочергові потреби людей.

Таїровська ОТГТим часом, на офіційному сайті Таїровської ОТГ – лише повідомлення про скликання позачергової комісії техногенно-екологічної безпеки 24 березня. У ньому йдеться про обмежувальні заходи й закриття закладів освіти, торгівлі та послуг. Мешканцям, які потребують допомоги, місцева влада пропонує… прийти і звернутися особисто, а не зателефонувати, приміром, на гарячу лінію громади. І це – незважаючи на карантин, під час якого послуги надаються у дистанційному режимі.

Якщо у громаді є мешканці похилого віку або одиноко проживаючі і їм необхідна Таїровська ОТГдопомога, то вони мають змогу звернутися до селищної ради, де на першому поверсі розташована спеціальна скринька для звернень“, – йдеться на сайті Таїровської ОТГ.

Отож, беручи до уваги, що на території центру громади, селищі Таїрове, – сьогодні мешкає 4 тисячі людей, багато з яких в умовах карантину виявились відрізаними від світу, місцева влада не шукає можливостей зробити послуги доступними й безпечнішими, і не особливо переймається проблемами вразливих категорій людей.

Варто нагадати, що саме наближення послуг до громадян, їхня організація, зручність і безперешкодність, – були і є головною місією реформи децентралізації і утворення об’єднаних територіальних громад в Україні. Як бачимо, Таїровська ОТГ цей іспит поки що не проходить.

Авторка – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *