В Одесі тест-систем на коронавірус не буде до кінця тижня

Доставка до Одеси першої партії тест-систем для діагностування коронавірусу Сovid-19, яку очікували сьогодні, 16 березня, відкладається до кінця тижня. Причому в третій декаді березня мають надійти дві значно більші партії засобу швидкого діагностування.

Про це перший заступник директора департаменту охорони здоров’я Надія Гончаренко поінформувала 19 березня членів міської комісії з ТЕБ і НС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Першу партію тест-систем для діагностування коронавірусу в обсягу 50 одиниць ми отримаємо, на жаль, лише наприкінці тижня. А другу – обсягом 100 тест-систем – на початку наступного тижня. Надходження ще 10 тисяч тест-систем очікуємо у 20-х числах березня”, – зазначила Гончаренко.

За словами лікаря-епідеміолога обласного лабораторного центру МОЗ України Лариси Потієнко, через відсутність тест-систем для діагностування коронавірусу одеські медики виконують процедури, згідно з протоколом, щодо виявлення пацієнтів грипу чи ГРВІ. А в разі негативних результатів, проби на грип і ГРВІ доводиться відправляти до столичної вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Станом на 16 березня до Одеської інфекційної лікарні звернулись 11 жителів міста з підозрою на захворювання коронавірусом, але результатів тестування поки нема. Ще понад півсотні одеситів зателефонували на “гарячу” лінію мерії зі скаргами на симптоматику Сovid-19, усі дзвінки реєструються і на них медики відповідно реагують.

Члени комісії з ТЕБ і НС заслухали та обговорили комплекс заходів мерії щодо запобігання захворюваності одеситів коронавірусом Covid-19. Комісія визнала правомірним розпорядження мера Одеси Геннадія Труханаова про тимчасове призупинення роботи об’єктів загального користування, крім аптек і продовольчих магазинів.

На засіданні заслухано представників транспортних, торговельних підприємств і правоохоронних органів, які зазначали ускладнення в діяльності, зокрема, перехід деяких працівників на дистанційну форму роботи та доставку товарів додому, причому кур’єри забезпечені масками й дезінфекторами.

Правоохоронці запропонували тимчасово обмежити продаж алкогольних напоїв, оскільки уже зафіксовано сплеск проявів “хуліганства на побутовому грунті”. Передбачено також проведення перевірок дотримання працівниками міського транспорту дезінфекційних заходів.

Як повідомляють в мерії, зараз у медзакладах Одеси є 65 апаратів штучної вентиляції легенів, міська влада вирішила додатково закупити ще 27-30 апаратів, а також 10 тисяч тест-систем, кисневі концентратори, інші медичні препарати загальною вартістю 45 мільйонів гривень з бюджету міста.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *